Kvinner og likestilling

Jomfruspørsmål fikk imam forbannet

Den danske imamen Abdul Wahid Pedersen ble så forbannet i går kveld at han forlot tv-programmet 'Deadline' på DR 2 i sinne. Foranledningen var at sosialrådgiver Kristina Aamand spurte imamen om hvorfor han ikke i sine fredagsbønner forklarte at det ikke står noe i koranen om at kvinner skal være jomfruer på bryllupsnatten.

Rita Karlsen, HRS

– Jeg føler mig overfaldet og snydt af jer!, ropte imam Abdul Wahid Pedersen plutselig hissig, da programleder Mads Brügger hadde takket han for deltakelse.

Debatten var over mellom imamen og sosialrådgiver Kristina Aamand, som sev har muslimsk bakgrunn, da det kokte over for Abdul Pedersen, melder Ekstrabladet.. Aamand hadde da fortalt at siden i mars har de hatt over 24.000 henvendelser fra unge muslimske kvinner og menn på hjemmesiden nymødom.dk. For det er mange unge kvinner som frykter hva som kan skje om de ikke på bryllupsnatten ”beviser” at de er jomfruer ved at det er blod på lakenet. Har de så hatt sex før ekteskapet, er det mange av disse unge kvinnene som velger å få operert inn en ny jomfruhinne (hvilket i realiteten ikke er noen ”operasjon” av noen stort kaliber: legen syr noen sting som innsnevrer – og som kanskje fører til at noen bloddråper utløses ved penetrering). Operasjonen er relativt kostbar, den koster mellom 6.000 – 12.000 kroner, men de er tydeligvis nokså populære. HRS har hatt flere henvendelser om slike jomfruhinne-operasjoner, som ikke lenger utføres i Norge.

Aamand har slik sett forklart de unge som henvender seg, at en slik operasjon ikke nødvendigvis sikrer at det blir noe blod på lakenet på bryllupsnatten. Og det på samme måte som heller ikke en intakt jomfruhinne trenger å gi blod på lakenet.

– Det problem har jeg aldrig hørt om, svarte imam Abdul Pedersen. – Lige nu snakker vi mest om bandekonflikterne under fredagsbønnen.

Imanens svar fikk Aamand til å replisere med at da kunne han jo ta opp dette problemet ved sin neste fredagsbønn, hvorpå hun la til det er underlig at imamen aldri hadde hørt om kravet om blodflekk på lakenet blant muslimer før nå. Den bemerkningen fikk imamen til å reise seg og forlate tv-studiet.

Programlederen Brügger forsto ikke Abdul Pedersen reaksjon, da han syntes det hadde vært en livlig og god debatt. Han forsto heller ikke hvorfor han ble sur:

– Jeg forstår slet ikke, hvorfor Abdul Wahid blev så sur. Han var forinden blevet briefet både på telefon og i forrummet, inden vi gik i studiet. Jeg håber da, han stadig vil besøge TV-Byen. Han skal være hjertelig velkommen.