Vold og overgrep

Handlet ikke om håndtrykk

Faren som nylig slo ned datterens lærer, angivelig fordi den mannlige læreren håndhilste på jenta, benekter på det sterkeste at det som skjedde hadde noe med håndtrykk eller religiøs fundamentalisme å gjøre.

Rita Karlsen, HRS

Den 33-årige faren skapte store overskrifter da han angrep sin datters mannlige lærer under en foreldresamtale. Historien som ble kjent, var at faren av religiøse grunner ikke aksepterte at læreren håndhilste på jenta (9).

Faren tar sterk avstand til den versjonen som er kommet ut. Til Fyens.dk forteller han:

– Jeg blev helt overrasket da jeg læste i aviserne, at problemet handlede om et håndtryk. Det handlede hverken om håndtryk eller religiøs fundamentalisme da Rabir Khamis onsdag aften angiveligt skulle have tævet sin datters matematiklære på Abildgårdskolen i Odense.

( … )

Her overværede den ni-årige datter en blodig slåskamp mellem sin far og sin matematiklærer. Siden fulgte en anholdelse af faderen, som datteren også var tilskuer til, og dagen efter vendte en nedbrudt og bandageret far hjem – nu med nægtet adgang på Abildgårdskolen og en retssag for vold foran sig.Datteren har været sygemeldt lige siden hændelsen i onsdags, der gik Danmark rundt, og hvor den første årsag til Rabih Khamis’ overfald på skolelæreren tilsyneladende var, at læreren havde givet hånd til den ni-årige datter under en forældresamtale.

Men hvad skete der egentlig i onsdags til forældresamtalen?Ifølge Rabih Khamis selv – en 33-årig palæstinenser, som har været bosat i Danmark i 10 år – handler historien hverken om håndtryk eller religiøsitet.

Ifølge Khamis var hendelsesforløpet slik:

Klokken 16.30 gør han sig klar til at køre datteren til skole-hjem-samtalen på Abildgårdskolen. Det er en helt normal aften. De glæder sig begge til samtalen, da datteren har klaret sig særligt godt i skolen.

Men Rabih Khamis ønsker at tale med matematiklæren om datterens forhold, som har været en smule anspændt til læreren. Ifølge faderen plejer matematiklæren at gribe hårdt fat om skuldrene på eleverne i timerne, hvilket har fået datteren til at klage til sine forældre.Forholdet mellem matematiklæreren, der er af marokkansk afstamning, og Rabih Khamis er ellers udmærket. De to har dyrket sport sammen, har mødtes i moskeen og er endvidere næsten-naboer i Vollsmose.

Ifølge Rabih Khamis er de to rigtig gode venner.- Da vi møder op på skolen, hilser jeg glad på S. (matematiklæreren, red.) med et håndtryk, hvorefter jeg hilser på den kvindelige lærer. Min datter går bag mig. Jeg ser, at S. holder hårdt fast om hendes skuldre, og at min datter skubber hans hænder væk og beder ham lade være. Han holder hende igen, forklarer Rabih Khamis.

Ifølge Rabih Khamis bliver han urolig på datterens vegne og spørger matematiklæreren på arabisk, om han ikke kan se, at datteren ikke bryder sig om det.

Ifølge Khamis reagerer matematiklæreren ved at skifte sprog fra arabisk til dansk. Et sprog, som Khamis har meget svært ved at forstå. Ifølge Khamis går matematiklæreren nu hen imod ham med en provokerende fremfærd, som får faderen til at tage et skridt tilbage. Matematiklæreren spørger gentagne gange på dansk, «hvad siger du?», et spørgsmål, som ikke giver nogen mening for Rabih Khamis.

Det får Khamis til at spørge matematiklæreren, om han ville synes, det var i orden, hvis Khamis havde holdt lige så hårdt fast på matematiklærerens egen datter. Ifølge Khamis svarer matematiklæreren med det nedsættende, arabiske ord, hakir, der oversat betyder noget i retning af et «usselt dyr».Det er her, at slagsmålet for alvor begynder.- Da han kalder mig hakir, spytter jeg ham i ansigtet. Så skynder den kvindelige lærer sig ud af lokalet for at hente hjælp, fortæller Rabih Khamis om optakten til episoden, der bliver til vold.

– Jeg kan høre min datter græde i baggrunden og råbe «far, far». Og det er der, at det hele går sort, fortæller han.I tumulten og overfaldet har Rabih Khamis skadet sin arm – og matematiklærerens hoved er smurt ind i blod.- Jeg bliver panisk. Jeg har aldrig nogensinde forvoldt nogen skade. Lige pludselig kommer der flere personer ind i lokalet. Jeg bliver endnu mere bange og griber om det, som jeg kan finde i lokalet: En flagstang. Jeg ved ikke, hvorfor jeg gjorde det. Det var vel bare et beskytter-instinkt, siger Rabih Khamis.

Politiet kommer raskt til, og Khamis må tilbringe natten i arresten. For Khamis er det et en vond opplevelse å ha blitt anholdt:

– Jeg har altid holdt mig inden for lovens rammer. Det ramte mig meget hårdt, at jeg blev anholdt. Ordene fra betjenten giver stadig ekko i mit hovede. Hvilket forbillede er jeg over for mine børn, når jeg står med hænderne på ryggen og er anholdt, spørger Rabih Khamis.

Familien er fortsatt preget av hendelsen, men de mener at det verste er at det går sterkest ut over datteren. Ikke minst fordi dette er blitt en sak som tilsynelatende skulle handle om håndtrykk og religiøsitet:

– Det går ud over min datter. Det er det, som tærer mest på mit hjerte. Jeg ville ønske, at jeg kunne gå tilbage i tiden og trække min spytklat tilbage – men det kan jeg ikke. Jeg reagerede udelukkende ud fra, at han gjorde min datter ondt. Det ville alle forældre have gjort – ligegyldigt hvilken trosretning eller etnicitet, de tilhører, siger Rabih Khamis.

Matematikklæreren fra Abildgårdskolen er blitt forelagt Rabih Khamis’ versjon av saken av Fyens Stifttidende, men ønsker ikke å kommentere den. Han henviser til den kommende rettssaken.