Vold og overgrep

Håndhilste på 9-årig elev, overfalt av far

Faren og hans datter i 3.klasse møtte til konferansetime på skolen. De ble mottatt av jentas mannlige lærer og den kvinnelige assistenten. Da læreren ga jenta hånd for hilse, ble han overfalt av faren. Farens overgrep er et tegn på offermentalitet, sier kultursosiolog.

Rita Karlsen, HRS

Hendelsen utspant seg på Abildgårdskolen i Vollsmose i Odense. Den 47-årige mannlige læreren og hans kvinnelige kollega rakk ikke å starte samtalen, før faren (33) gjøv løs på læreren. Foranledningen var at læreren ville håndhilse på sin 9-årige elev. Faren slo læreren i hodet med et knyttneveslag så han falt om gulvet. Han satte seg så oppå læreren og slo han flere ganger i ansiktet. Læreren klarte etter hvert å holde fast angriperens hender, hvilket resulterte i at faren bet læreren bak øret. Mens dette pågikk sprang assistenten til lærerrommet etter hjelp.

– Da den mandlige lærer gik frem mod dem og ville give hånd til pigen, hidsede faren sig voldsomt op. Han råbte noget på arabisk og spyttede læreren i ansigtet, forteller vaktsjefen ved Fyns Politi ifølge Ekstrabladet.dk.

Læreren ble kjørt til legevakten, mens overgriperen ble tatt hånd om av politiet.

Faren er en danskboende statløs palestiner, men læreren har marokkansk bakgrunn. Kultursosiolog Mehmet Ümit Necefs betegner overfallet som ren offermentalitet, kanskje særlig provosert frem av lærerens bakgrunn. Dette henger sammen med at innvandrere i årevis har fått tutet ørene fulle av at danskene er rasister, så de er rett og slett mentalt forberedt på å bli fornærmet, hevder Necef.

– Akademikere og journalister har i mange år fortalt indvandrerne, at danskerne er racister, og at indvandrerne er ofre. Det gør, at mange indvandrere er mentalt psykisk forberedt på at blive fornærmede. De finder enhver anledning til at eksplodere, sier Mehmet Necef, som er lektor på Syddansk Universitet, til TV 2 News ifølge jp.dk, før han fortsetter:

– Det kan være rigtigt, at der findes racisme i Danmark. Men man må være klar over, at man skaber en psykisk parathed for, at indvandrere finder anledning til at eksplodere, når man konstant taler om det, sier han.

Necef mener det er særlig interessant at den overfalte læreren selv har innvandrerbakgrunn:

– Her har vi en succesrig indvandrer, som ikke passer ind i verdensbilledet med, at indvandrere er ofre, og det kan være provokerende.

Samtidig avviser Necef at islams regler skulle være til hinder for at en mann hilser på en jentunge. Han avviser ikke at det kan oppfattes som en fornærmelse, men i så fall er det tale om en meget striks tolkning av islam, eller det bunner seg i tradisjoner fra områder der man normalt ikke håndhilser på kvinner.

– Faderen her har sikkert en eller anden forestilling om, hvad de islamiske regler siger. Han synes, at han skal føle sig fornærmet, og reagerer på en handling, han opfatter som fjendtlig. Det var det samme under muhammed-krisen, hvor mange muslimer syntes, at de skulle føle sig fornærmede, siger Necef.

For ifølge Necef er det ikke islam i seg selv som gjør folk voldelige. Men det er muslimer som har besluttet seg for at de er ofre for internasjonale og danske konspirasjoner, og deretter finner de noen setninger i koranen som de kan bruke eller misbruke. De finner noe som de kan henge deres fornærmelse på, hevder Necef.