Ytringsfrihet

Dokumentar om ”rasistiske” Danmark

En dokumentarfilm på TV-stasjonen al-Jazeera vil i kveld vise hvor galt det står til i Danmark. Gjennom samtaler med innvandrere og avviste asylsøkere, som anklager myndighetene for å være rasistisk, hevder dokumentaristen Awad Jouma'a at han vil ”redde” Danmark. Midtøsten-ekspert omtaler derimot dokumentaren som brutal, og tror den vil nøre opp under den arabiske verdens negative bilde av Danmark og Vesten.

Rita Karlsen, HRS

Dokumentarfilmen om dansk rasisme skal ifølge nettavisen Akhbar («Nyheter») bekrefte hva Muhammed-krisen i 2006 ga mange arabere en fornemmelse av, nemlig at Danmark er et rasistisk land som ønsker sine muslimske borgere sendt dit pepperen gror, melder Kristelig Dagblad.

Filmen skal vise sekvenser av gatekamper og plakater, hvorpå dtr står «Danmark for danskerne» og «luk grænserne». Den 50 minutter lange dokumentarfilm fokuserer på Danmarks politiske høyredreining og viser samtaler med innvandrergjenger og avviste asylsøkere som anklager myndighetene for å være rasistiske.

Konklusjonens skal være at Danmark er et rasistisk land, hvilket kanskje ikke er så oppsiktsvekkende, da dokumentarens instruktør, den dansk-palestinske Awad Jouma’a, absolutt mener at Danmark er et rasistisk land. Han mener også at mange arabere har et altfor positivt syn på Danmark – noe han gjerne vil bidra til å endre. Samtidig hevder Jouma’a at han slett ikke har laget denne dokumentaren for å ødelegge Danmarks eventuelle positive rykte, men tvert i mot at han vil gjøre Danmark en tjeneste:

– Jeg er dansker og har lavet denne film for at hjælpe Danmark med at anerkende de problemstillinger, der er med indvandrerfjendtlighed og hetz mod muslimer. Danske politikere må anerkende dette problem og gøre noget for at løse det. Jeg ser mere filmen som en form for selvkritik og et forsøg på at redde Danmark, sier han til nettavisen Akhbar.

Jouma’a langer også ut etter flere av de danske medier og beskylder dem for å skape forvrengte og fordomsfulle bilder av muslimer og innvandrere. Han avviser derimot at al-Jazeera svarer danskene med samme mynt:

– Al-Jazeera har vist mange positive historier om Danmark i år, blandt andet forskellige indslag om succesrige dansk-arabere. Så jeg mener ikke, at vi kun viser det dårlige billede af Danmark. Med denne film prøver jeg bare at fortælle mit indtryk af og mine oplevelser i Danmark, sier han og oppfordrer danske journalister og politikere til å se filmen før de dømmer ham.

Den danske Midtøsten-eksperten Jakob Skovgaard-Petersen har sett en del av filmen før kveldens premiere:

– Den ser meget brutal ud, og jeg frygter, at den vil tegne et ensidigt billede af Danmark i Mellemøsten, sier han til Akhbar.

Skovgaard-Petersen er især bekymret over at filmen vises på den mest populære kanal i Midtøsten, og at den vil brukes som et redskap av de krefter som ønsker å gi et negativt bilde av Danmark og Vesten.

Ifølge Ritzau vil det danske utenriksdepartementet nøye følge de utenlandske rekasjonene på filmen. Spørsmålet er om den kan vekke til live Muhammedkrisen.