Ytringsfrihet

Michelets ”ugress” var brudd på god presseskikk

Enken etter avdøde Steinar Lem, Gunn Hild Lem, klaget inn forsiden i Dagbladet, der Marte Michelet hevdet at ”Steinar Lem ser på muslimske barn som fremmed ugress”. PFU støtter klagen, men under tvil.

Rita Karlsen, HRS

For alle oss som kjente Steinar Lem var Dagbladets forside rystende, ikke minst fordi det tilsynelatende så ut som om det var Lems egne ord. Mindre rystende var det imidlertid at det var Dagbladets egen Marte Michelet som hevdet dette i en kommentar, som igjen burde få Dagbladet til å ta det desto mer inn over seg. En rekke av Michelets kommentarer oppfattes som rene personangrep og sjikane, og hennes fremferd setter rett og slett den frie kommentaren i fare.

Og det var kanskje nettopp derfor Pressen faglige utvalg (PFU) var i tvil om hvorvidt Dagbladet burde felles for brudd på god presseskikk etter at Steinar Lems enke, Gun Hild Lem, klaget forsiden inn. Når PFU likevel kom frem til at det var brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.4, der det heter: «Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet,« så var det antakelig i mangel av andre virkemidler. For Marte Michelet burde rett og slett sendes på et kurs i folkeskikk.

Og det burde Dagbladets ledelse tenke over: Vil virkelig avisen støtte den linjen som Michelet har lagt seg på? At Dagbladet ble felt i PFU, til tross for at PFU antakelig ønsker i best mulig grad å beskytte den frie kommentaren, sier sitt: Det finnes grenser som man ikke engang burde behøve å si høyt. Det er nok en grunn til at veiledningen til mikrobølgeovnen ikke sier noe at katten ikke skal puttes inn.

Les om PFU-dommen hos Journalisten.no