Politikk

Løgn som virkemiddel

Stadig oftere ser vi at løgn, eller beskyldninger om løgn, blir brukt som virkemiddel for å oppnå eller frata noen makt. Nå blir også Aps stortingskandidat Hadia Tajik utsatt for en slik metode. I en løpeseddel-kampanje på urdu advares det mot å stemme slik at Tajik kan komme på Stortinget. Hun beskrives som den største trusselen mot islam og muslimer.

Rita Karlsen, HRS

– Det er løgn fra ende til annen, sier Aps stortingskandidat Hadia Tajik til Aftenposten.no.

Den anonyme løpeseddelen på urdu skal ha vært tilgjengelig på Oslo øst, blant annet i moskeen på Mortensrud, og blitt delt ut i Urtegata. I tillegg har den ligget i bunker i enkelte butikker på Tøyen. I løpeseddelen, som nettstedet X-plosiv har oversatt til norsk, heter det følgende om Tajik:

«Hvis hun kommer inn på stortinget vil muslimene ha mer å frykte. På grunn av slike som henne i Arbeiderpartiet har vi ikke behov for et parti som FRP. Slike mennesker forblir i Arbeiderpartiet for å jobbe på FRP sin agenda. Muslimer må være ekstra forsiktig når de avgir stemme. De må absolutt ikke gi sin stemme til slike.»«Den kvinnelige stortingskandidaten Hadia Tajik som i disse dager fisker stemmer både fra nordmenn og norsk-pakistanere, har upassende og uakseptable tanker og holdninger, noe som er bekymringsfullt. Folk må vite at Hadia Tajik mener at Islam er en underlegen religion. Hadia Tajik mener at arrangerte ekteskap er tvangsekteskap og har de siste årene jobbet aktivt for å øke aldersgrensen for giftermål. Hun har heller ikke gode tanker om moskeene. (…) Hadia Tajik sine tragiske uttalelser er å finne på nettet»,

Hadia Tajik opplever løpeseddelen som ”veldig ubehagelig” og mener at den eller de som står bak er ”feige”. I tillegg påpeker hun at det som hevdes om hennes meninger er løgn. Hun reagerer spesielt på at kritikken gir uttrykk for å være legitim ettersom det henvises til konkret uttalelser hun har kommet med.

– Det hevdes blant annet at jeg sa noe om at islam er en rasistisk religion, og at muslimer generelt hetser homofile. Det er feil. Det jeg derimot har sagt er at det finnes enkelte muslimer som har misbrukt islam og hetset homofile og andre, sier hun.

Jeg er fristet til å si ”velkommen etter” til Tajik. Metoden ved å fremme løgn om andres meninger, har HRS generelt, og Hege Storhaug spesielt, vært utsatt for en rekke ganger i løpet av de siste syv årene, sist nå i sommer av Amal Aden. Det ”interessante” med disse angrepene som vi har vært utsatt for, er at anklagene kan relateres tilbake til islam. Hver gang er det blitt hevdet at vi har sagt eller gjort noe som skulle vært ufordelaktig relatert til islam.

”Fordelen” for Tajik er at hun er selv kan skilte med såkalt innvandrerbakgrunn og tilknytning til islam. Om Tajik er muslim er ikke, vet ikke jeg, og jeg finner det uansett uinteressant, men hun oppnår uansett en mer ”likeverdig” status i forhold til anklagene. Som kjent kan HRS avvise påstander som løgner uten at det ser ut til å hjelpe så mye.

Jeg har fulgt Tajiks politiske karriere, og registrerer at det er mye vi både er uenige og enige om. Derimot har jeg ikke fått med meg at Tajik noen gang har gitt uttrykk for at islam er underlegen religion, ei heller at hun har uttrykt at arrangerte ekteskap er det samme som tvangsekteskap, eller at hun aktivt har jobbet for å øke aldersgrensen for giftermål (sistnevnte er det uansett ingen partier som jobber for, det er en omskriving av politiske fakta).

Det er derimot uhyre interessant at Tajiks motstandere tyr til et slikt virkemiddel. Jeg har over tid hevdet at det bare er et tidsspørsmål før andre vil utsettes for de samme metoder som oss. Spørsmålet er om media og andre ser sammenhengen. Personlig er jeg ikke i tvil: sier en noe ufordelaktig om islam, eventuelt ikke sier noe fordelaktig nok, er man i ”faresonen” for slike kampanjer.

Fordelen med slike kampanjer er imidlertid at de beviser at en har oppnådd makt. Godt valg, Hadia Tajik!