Innvandring

Åpner direktelinje Oslo – Kurdistan

I Sverige er det god butikk med flyreiser til Irak, og nå er tydeligvis kundegrunnlaget blitt stort nok også i Norge. Med andre ord får irakere opphold fordi de hevder å være i livsfare hvis de returneres samtidig med at ulike flyselskaper konkurrerer med å opprette direkte flylinjer til Irak. Det helsvenske selskapet MCA Airlines reklamerer med at de 12.september åpner den første direktelinjen mellom Norge og Kurdistan – under tittelen en ”etterlengtet direkteforbindelse”.

Rita Karlsen, HRSI Sverige har det over tid vært svært god butikk med flyreiser til Irak, der helsvenske MCA Airlines, sammen med (helirakiske?) Iraqi Airways, har en rekke flyvninger hver uke. MCA hevder å være markedsledende i Sverige på reiser til Irak, og har nok ikke tenkt å la Iraqi Airways komme dem i forkjøpet i Norge. MCA reklamerer nå med at de 12.september 2009 åpner den første direktelinjen mellom Norge og Kurdistan. På selskapets hjemmeside kan vi lese:

Efterlängtad direktförbindelse

MCA Airlines öppnar den första flyglinjen mellan Norge och Kurdistan

Helsvenska MCA Airlines öppnar 12 september den första flyglinjen mellan Norge och Kurdistan, Oslo/Gardermoen-Erbil, varje vecka med en modern Airbus A-320 för 180 passagerare. MCA Airlines är idag marknadsledande i trafiken Sverige-Kurdistan med upp till sju avgångar i veckan till Erbil och Sulimaniya från Arlanda, Göteborg och Malmö. Linjen kommer att väsentligt underlätta för de många kurder i Norge med familjeband i Kurdistan, men också för den växande affärstrafiken samt arbetspendling och skollovsresor m m.

Som HRS tidligere har påpekt er det en smule spesielt at irakere som begrunner sitt oppholdsbehov i Europa med at de kan bli drept hvis de returnere til Irak, også trenger en flyforbindelse som dekker deres behov for å reise til det samme landet. Men om irakere mener at Irak og Kurdistan er et livsfarlig sted for dem, så er tydeligvis flyselskapet MCA av en annen mening:

Kurdistan – en tillväxtregion på stark frammarsch

Kurdistan är idag en expansiv smältdegel av investeringar, nybyggnad och framtidstro. Arbetslösheten är nära noll och Kurdistans regering har gått ut med erbjudanden till såväl kurder i exil som utländska investerare om förmånliga villkor för etablering och jobb/bostad. Här finns världens näst största oexploaterade oljereserv och en rad oexploaterade mineralfynd av allt från guld till beryllium. Länder som Turkiet, Sydkorea och USA har redan gjort stora investeringar i landet.

Erbil är idag en miljonstad och får i slutet av året en helt ny flygplats med en av världens längsta landningsbanor. Behovet av snabba flygförbindelser till Erbil är mycket stort.

En stor andel återflyttade kurder i ledande ställning har idag en skandinavisk bakgrund, efter i många fall decennier i exil. Dessa band leder också till att turist- och besöksresor till Skandinavien ökar och på universitetet i Erbil läser man t.ex. svenska.

MCA Airlines är det flygbolag i den svenska Kurdistantrafiken som har den bästa regulariteten och man har sedan starten i oktober 2008 inte haft några inställda flyg till Kurdistan.

Kontrasten er stor til det som i disse dager utspiller seg i Danmark, der tvangsretur av 21 kurdere har fått hundrevis av demonstranter på gatene. Kanskje ulike europeiske regjeringer heller skulle sende demonstranter til Irak og Kurdistan på et såkalt feltbesøk? MCA har i alle fall både billetter og punktlighet, sikkert snart også fra Danmark – hvis ikke den danske regjeringen fortsetter sin politikk.