Ytringsfrihet

OIC andvarer dansk galleri

Et dansk galleri har planer om å åpne en utstilling av tegneren Kurt Westergaards verker i slutten av august. Westergaard er mest kjent for sin tegning av Muhammed med en bombe i turbanen, og dermed også forhatt av The Organization of the Islamic Conference (OIC). De advarer nå galleriet om at Westergaards verker igjen vil føre til at muslimer verden vil oppleve det som et hån mot deres profet.

Rita Karlsen, HRS

Det er Galleri Draupner i Skanderborg i Danmark som den 29. august vil åpne dørene for en utstilling av Kurt Westergaards verker. Det misliker The Organization of the Islamic Conference (OIC) sterkt, og oppfordrer galleriet til å avlyse utstillingen.

Kurt Westergaard var en av de 12 tegneren som i 2005 sa ja til den danske avisen Jyllands-Posten invitasjon til å illustrere Muhammed slik de oppfattet han, og tegningene ble deretter publiserte i avisen. Dette satte sinnet i kok hos mange muslimer, som også organiserte en protestaksjon mot avisen. Flere muslimske organisasjoner advarte raskt med at de kom til å anlegge sak mot Jyllands-Posten og klage til FN, samtidig som de krevde at flere av tegningene ble trukket tilbake og at avisen ga en offisiell unnskyldning til alle muslimer. Ekspert i strafferett, professor dr.jur. Vagn Greve fra Københavns Universitet, fastslo derimot at det var ikke et brudd på straffelovens blasfemiparagraf å publiserer tegninger av Muhammed i en avis.

Bakgrunnen for Jyllands-Postens invitasjon til tegnerne var en da forestående barnebok om Muhammed, forfattet av Kåre Bluitgen. Han hadde store problemer med å finne noen tegnere til å illustrere boken, da tegnerne fryktet represalier mot seg eller sin familie. Jyllands-Posten ønsket således å sjekke ut om det sto så dårlig til med både ytringsfriheten og den kunstneriske friheten i Danmark.

Resten av historien kjenner vi. For å si det slik: det sto dårlig til. Men selv om Danmark, i motsetning til alle andre land, har stått sterkt på at publisering av slike tegninger er innenfor rammen av det tillatte, og noe som muslimer bør tåle i et demokratisk og i praksis sekulært land, så har tydeligvis OIC fortsatt ikke tenkt å gi seg. Som alle sikkert husker er dette den samme organisasjonen som prøvde å kuppe FN Menneskerettighetsråd til å vedta at kritikk av islam er å anse som brudd på menneskerettighetene. Den kampen tapte de.

Ifølge Berlingske Tidende sier en talsmann for OIC at en utstilling av «den blasfemiske karikaturtegning» vil kunne «opildne til hat og intoleranse og såre muslimernes følelser verden over.»

– Utvis ansvarlighet og god dømmekraft ved å fjerne den kontroversielle karikatur fra utstillingen, lyder oppfordringen fra et senter under OIC, som har som oppgave å overvåke såkalt islamofobi i verden. Senteret er lokalisert i Jeddah i Saudi-Arabia.

Men det mest fantastisk med historien at det ikke er Westergaards profet-tegning som skal utstilles, men derimot 36 akvareller som den århusianske tegner har malt. Derimot vil galleriet gi publikum mulighet til å kjøpe et gjenopptrykk av Westergaard Muhammed-tegning, et initativ som Trykkefrihedsselskabet står bak.

Lenke til Kurt Westergaards akvareller