Politikk

Frihet

Omkring 6-700 danskboende iranere og enkelte dansker samlet seg i går ettermiddag på Rådhusplassen i København i solidaritet med de modige iranere, som i disse dager demonstrerer i Iran og sier nei til muslimske regler og nei til undertrykkelse, skriver Jette Dali Plesner i Trykkefrihedsselskapet.

Rita Karlsen, HRS

Gårsdagens samling var arrangert av en liten gruppe iranere, som selv sier de ikke tilhører noen bestemt fraksjon eller politisk retning. Ifølge Jette Dali PlesnerSappho.dk henvender arrangørene seg til ”all frihetselskende mennesker”.

Her var bannere og plakater i massevis, en blot med ordet ”Frihed”. En anden sagde ”Nej, nej til islamiske regler, nej til undertrykkelse”. Den forhadte præsident Ahmadinejad var bl.a. portrætteret som swastika – ligheden var forbløffende. Krav til det islamiske styreEn iransk kvinde viste mig en løbeseddel, som i mandags var blevet spredt blandt demonstranter i Iran. Løbesedlen, der var skrevet på persisk, men oversat til dansk af kvinden selv, indeholdt 7 krav til det iranske styre, bl.a:

Den åndelige leder skal træde ned fra sit embede, idet han ikke opfylder betingelserne for at være en retfærdig leder. Ahmadinejad skal træde ned fra præsidentembedet pga. ulovlig betrædelse af embedet. Ayatollah Montazeri, (som blev sat i husarrest fra 1997 til 2003), overtager posten som åndelig leder – midlertidigt – indtil dannelsen af en komité til revidering af forfatningen er på plads.

Den dansk-iranske kvinde havde på eget initiativ tilføjet et 8. krav til listen:

Ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, pressefrihed samt frihed til oprettelse af politiske partier.

En av de fremmøtte var Farshad Kholghi, som er en kjent debattør i Danmark, samt at han er forfatter, skuespiller og medlem av Sapphos redaksjon. Ifølge Plesner Dali holdt han en engasjert som ble tatt godt imot:

«For første gang i mange år ved jeg ikke, hvad jeg skal sige. Jeg er ganske enkelt mundlam. Det er fantastisk at stå sammen med min ’familie’ igen.»

«Det er utroligt vigtigt, at vi står sammen. De modige der går på gaden i Iran lige nu har brug for vores støtte. Tak til de vestlige medier for at dække, hvad der sker. Vi er trætte af præstestyret. Der er ingen vej tilbage. Khomeini overgiv dig! Det er slut nu!»

Også tidligere statsråd Karen Jespersen (V), nå leder av folketingets integreringsutvalg, talte:

«Vi står her i dag for at støtte de ufatteligt modige mennesker, der går på gaden for demokrati. Det er ikke kun deres kamp. Det er vores allesammens kamp». «Solidaritet giver kun mening, hvis vi støtter iranerne. Det handler om at få lov at bestemme sin egen verden.»

Plesner Dali skriver videre at Jespersen fortalte at hun selv hadde reist i Iran på 1970-tallet, et land som hun kaller ”fantastisk” og hvor hun møtte iranerne som også den gang kjempet mot shaen Mohammed Reza Pahlavi og for demokrati. Resultatet ble derimot prestestyret, med en kvinnefiendtlig politikk og henrettelser av homoseksuelle og mindreårige:

«Det er fantastisk, at iranerne nu rejser sig. Og hvad kan vi så gøre for at støtte dem? Vi må holde sammen efter denne demonstration. Vi må finde sammen i grupper, der står sammen. Vi må støtte menneskerettighederne. Iran skal tvinges til at overholde menneskerettighederne. Vi må tage fat i regeringslederne der, hvor de er. Det være sig i FN’s Menneskerettighedsråd såvel som EU.» «Der skal sættes spot på magthaverne i Iran.’’

Men der var ikke kun venner av frihet og demokrati som var tilstede på markeringen, melder Plesner Dali. En ung mann skal ha kastet egg på Farshad Kholghi, og en av de siste talerne var Trine Pertou Mach (SF). Hun støtter FARC, som Plesner Dali påpeker er en voldelig, militant gruppe i Colombia, som blant annet nylig utførte en massakre på en indianerstamme. Dermed står de som støtter vold som politisk middel sammen, hevder Plesner Dali: