Vold og overgrep

Det er jo en annen kultur

Rundt 20 norske kvinner er de siste årene blitt voldtatt på ferie i Tyrkia. Den norske ambassaden i Tyrkia advarer nå kvinnelige turister. Advarselen inneholder derimot en åpenhjertig innrømmelse, da det heter at i Tyrkia ”er en annen kultur”.

Rita Karlsen, HRS

I debatten om voldtekter er det tabu å peke på gjerningsmannen, i særdeleshet hvis overgriperen er ”fra en annen kultur”. Slik skal ties om, da det kan føre til stigmatisering av innvandrergrupper. Denne selvpålagte munnkurven sliter de fortsatt med i et eksempelvis et land som Sverige , mens Norge har fått en fritalende frisk pust i den nye lederen for Volds- og sedelighetsavsnittet ved Oslo-politiet, Hanne Kristin Rhode.

Men når det gjelder voldtekter som skjer i en annen kultur, slik som for eksempel Tyrkia, da er det ingen problemer med å si at nettopp kulturen tilsier at kvinner kan bli mer utsatt for overgrep.

NTB melder om at Cecilie Landsverk ved den norske ambassaden i Ankara har i sine tre år som ambassadør i Tyrkia vært involvert i flere voldtektssaker. I løpet av disse årene har hun sett mange stygge saker. Hun forteller at ambassaden hvert år samler de ulike reiseselskapene til et møte i Alanya-området for å forberede dem best mulig til turistsesongen.

– På disse møtene tar vi opp voldtekt. Vi oppfordrer alltid reiseselskapene til å ta kontakt med ambassaden så raskt som mulig dersom gjester har blitt utsatt for overgrep, slik at vi kan bistå med nødvendig hjelp som for eksempel advokat, sier Landsverk til Stavanger Aftenblad.

Disse årene er rundt 20 saker blitt rapportert og behandlet ved hjelp av ambassaden, men Landsverk utelukker ikke mørketall. Nå ber hun norske kvinner være ekstra påpasselige dersom de planlegger ferietur til Tyrkia i sommer.

– Det er en annen kultur, og det er ingen tvil om at kvinner er mer utsatt for overgrep her, sier Landsverk.

Skulle det da være så underlig at menn fra ”slike” kulturer bringer med seg mye av ukulturen til Norge? Tier vi om dette blir det en umulig oppgave å få gjort noe med.