Religiøse og politiske symboler

Miss Beautiful Moral

Saudi-Arabia vil også ha skjønnhetskonkurranser. Utfordringen er at kvinnenes muslimske heldekkende drakter ikke akkurat gjør det enkelt å bedømme deres ”skjønnhet”. Men på lørdagen går likevel landets konkurranse av stabelen, der kvinnens skjønnhet bedømmes etter hennes evne til å adlyde foreldrene.

Rita Karlsen, HRS

En av de håpefulle til å bli årets skjønnhetsdronning, er Sukaina al-Zayer. Men hvordan hun ser ut, er det nesten ingen som vet, og ingen får vite det heller. Hun dekker til ansiktet og kroppen i en sort heldekkende og løssittende drakt, og har ingen planer om å endre klesstilen til konkurranse. Til Daily Mail forteller hun at hun også opplever seg som lubben. Men det har ingen betydning, for dommerne vurderer verken ansikt eller figur. Det de er ute etter, er den kvinnen som viser mest fromhet og respekt for sine foreldre.

Grunnleggeren av konkurransen, Khadra al-Mubarak, forteller at ideen er å måle deltakernes forpliktelse overfor den muslimske moralen – som et alternativ til skjønnhetskonkurransenes forfall (som om de noen gang har vært noe annet?):

– The idea of the pageant is to measure the contestants’ commitment to Islamic morals… It’s an alternative to the calls for decadence in the other beauty contests that only take into account a woman’s body and looks,’ said pageant founder Khadra al-Mubarak.

– The winner won’t necessarily be pretty,’ she added. ‘We care about the beauty of the soul and the morals.’

Når konkurransen åpner til lørdagen vil de 200 deltakerne bruke de 10 neste ukene som deltakere i grupper der de vil bli hørt i ulike temaer. Temaene spenner over ulike felter, ‘Discovering your inner strength,’ ‘The making of leaders’ og ‘Mum, paradise is at your feet’. Sistnevnte henger sammen med Muhammeds absolutte prinsipp om respekt for foreldrene. De håpefulle moraldronningene skal også bruke en dag på landet sammen med deres mødre, der de kvinnelige dommerne vil avgjøre hvordan mor og datter har det sammen.

Al-Mubarak sier at hennes prinsipp for konkurransen er at det viktige ikke er å vinne, men å adlyde foreldrene.

Dette var vel noe å kopiere, sånn i kampen mot tvangsekteskap for eksempel?