Forskjellsbehandling og diskriminering

Kristin Halvorsen vil ikke unnskylde

Jeg kan vel knapt tenke meg en politiker som ønsker å fremstå som mer dialogorientert enn SV-leder Kristin Halvorsen. Hun ploppet raskt frem i Ali Farah-saken, med pekefingeren mot rasismen. – Dette hadde aldri skjedd med en hvit mann, var hennes raske og bastante konklusjon. Nå er imidlertid ambulansesjåførene frikjent for rasistisk motivert handlinger. Men Halvorsen vil ikke si unnskyld.

Rita Karlsen, HRS

Ambulansesjåførene Erik Schjenken og Espen Smith er renvasket henholdsvis i retten og av Riksadvokaten. Men det får ikke SV-leder Kristin Halvorsen til å vike en tomme.

Sosialantropolog Inger-Lise Lien, forfatter av boken «Ordet som stempler djevlene», har hevdet at noe av det slemmeste vi kan kalle noen, nettopp er ”rasist”. Begrepet fratar mennesker integritet, verdighet og humanitet. Lien understreker at begrepet må brukes med varsomhet.

Som jeg har nevnt tidligere hadde det vært en fordel om flere tok seg tid til å lytte til Liens vurderinger av rasismebegrepet, og tatt ad notam – særlig når du tilhører landets regjering – at man ikke under noen omstendigheter bør ta i bruk et slikt begrep uten å kunne dokumenterer de faktiske forhold. Men, som jeg også har påpekt en rekke ganger, ”rasisme” i Norge er blitt en business, og enda verre: et politisk taktikk-kort. Man trekker frem rasismekortet for å fremheve sin egen ”humane” partipolitikk (her er SV suverent ”best i klassen”), for å understreke politisk avstand til de ”mest ekstreme”, eller for å bevise ”handlekraft”. Slik ”handlekraft” ser vi blant annet i kampen for å få flere kommuner til å huse flere asylsøkere. Kommuner som sier nei, er rasister. For kan man peke på en rasist, viser det jo hvor særdeles respektfull og alvorlig en selv tar alle mennesker.

Men nå kommer Halvorsen til kort her. Selv om både Schjenken og Smith opplever å ha blitt definert som rasister av Halvorsen, så klarer ikke Halvorsen å behandle dem med den respekt og det alvor som hun antakelig ville gjort med enhver av en annen hudfarge. Således kan man jo spørre seg – er hennes ”humanitet” bare et spill for galleriet, eller klarer hun ikke å være fargeblind, hvilket gjør henne til det hun selv mener andre er.

Til P4.no sier Halvorsen nei til å unnskylde:

– Jeg har aldri angrepet enkeltpersoner, sier Kristin Halvorsen (SV) etter at ambulansesjåførene i Ali Farah-saken nok en gang ber henne om å si unnskyld.

Til P4 sa Smith tidligere i dag at han håpet Halvorsen ville unnskylde seg, etter utsagnet om at episoden neppe ville skjedd med en hvit mann i Frognerparken:

«Det som er ekkelt med den episoden i Sofienbergparken, det er at det er veldig vanskelig å tenke seg at det kunne ha skjedd med en hvit småbarnsfar i Frognerparken, hvis han ba noen å dempe seg av hensyn til småbarn..» (Halvorsens utsagn til NTB/Scanpix etter hendelsen.)

– Jeg føler hun stemplet oss som rasister med det utsagnet, og håper hun nå kan be om unnskyldning sier Smith.

Men det ville ikke Halvorsen, da P4 møtte henne i dag.

Nå har Riksadvokaten opphevet boten Espen Smith fikk av politiet, og nå ønsker han en unnskyldning fra deg, når vil den komme?

– Jeg har aldri angrepet noen enkeltpersoner i den diskusjonen, sier Halvorsen.

Du vil ikke gi noen unnskyldning?

– Jeg har ikke noe mer kommentar om det.

Ferdig med det, liksom? Tja, det er jo en strategi som andre, for eksempel de overnevnte ambulansesjåførene, også kunne tatt i bruk – bortsett fra at media ikke ville ha avfunnet seg med det.