Skilsmisse

8-åring nektes fortsatt skilsmisse

For andre gang har en saudisk domstol avvist en 8-årig jente sitt skilsmissekrav fra en 47 år eldre mann. Dommeren står på sitt om at ekteskapet ikke kan oppheves, men har sagt til ektemannen at han ikke får ha sex med jenta før hun er tenåring.

Rita Karlsen, HRS

Etter at jentas skilsmissekrav ble avvist forrige gang, i desember 2008, ble saken anket til en saudisk ankedomstol i hovedstaden Riyadh, som gav jenta medhold. Saken ble så sendt tilbake til første domsinstans, der dommeren på nytt måtte avgjøre om han ville opprettholde sin avvisning av skilsmissekravet. De er jentas mor som har ført saken for sin datter.

Ifølge den saudiarabiske avis Arabnews stadfestet dommeren i Onaizah-regionen sin beslutning fra desember om at ekteskapet ikke kan opphøre.

Den lokale dommer, sheik Habib al-Habib, sier at når den nå 8-årige jenta blir tenåring kan hun selv avgjøre om hun ønsker å være gift med mannen. Hvis hun ikke ønsker det, kan hun på nytt starte prosessen med å få skilsmisse. Samtidig har dommeren gitt ektemannen beskjed om at han må la være å ha sex med jenta før hun blir tenåring.

I Riyadh sier justisminister Mohamed al-Issa til dommen at regjeringen planlegger å regulere barneekteskap og ”sette en stopper for at foreldre og verger vilkårlig” bortgifter småjenter.

Ifølge Ekstrabladet.dk sier en anonym pårørende til den 8-årige jenta at hennes mor ikke har tenkt å gi opp. Moren vil fortsette med å få ekteskapet opphevet, og det skal angivelig være berammet en ny gjennomgang av saken i neste måned. Problemet for moren er at hun er skilt fra jentas far, og det er faren som er jentas juridiske verge. Det er også faren som har giftet bort sin lille datter til 54-åringen, fordi han selv var i pengeproblemer.

Barnekteskap i Saudi-Arabia skal ha blitt et hett tema, særlig etter at stormufti sheik Abdul Aziz al-Asheikh i januar sa at det ikke er i strid med sharia å ”gifte bort jenter som er 15 år eller yngre”.