Ufrivillige ekteskap

17 år for tvangsekteskap

Mens vi i Norge knapt klarer å få tvangsekteskapssaker for retten, og der straffene i liten grad hensyntar de overgrep som blir begått, så viser Spania helt andre takter. De har dømt en mor til hele 17 års fengsel for at hun har tvangsgiftet sin tenåringsdatter – og tilrettelagt for at mannen hadde sex med jenta. Dommen kan ende i diplomatisk konflikt.

Rita Karlsen, HRS

En innvandret kvinne fra Mauritania er i Spania dømt til 17 års fengsel for å ha tvunget sin 14-årige datter til å inngå ekteskap med sin 26 år eldre fetter. Dommen tar også høyde for at moren har tilrettelagt for at jentas halvgamle fetter kunne ha sex med jenta.

Ifølge Berlingske.dk mente familien at det ikke var så mye å lage styr om, da fetter Mokhtar Salem ringte fra Mauritania og ba om å få gifte seg med Selamba. Den da 14-årige jentas foreldre sa straks ja, og kort tid etter ble ekteskapet med den 26 år eldre fetteren feiret – og fullbyrdet.

For foreldrene var det utenkelig å resonere på annen måte. Det er slik ekteskap blir håndtert på Mauritania, en skikk som naturligvis har fulgt med til Spania. Problemet for Selemabas foreldre Hawa Meint Cheik og Mohammed Ould Abdallahi er at de har bodd i Spania de siste 20 årene, og de spanske myndigheter oppfattet saken helt annerledes.

Mokhtar Salem ble etter bryllupet boende i Mauritania, men kom så kort tid etter på besøk til svigerfamilien for å være sammen med sin unge hustru. Men Selamba var ikke klar til å være noens kone, og flyktet skrekkslagen til noen spanske venner. De tok hånd om henne, først ved å ta henne til sykehuset, deretter til politiet. Kort tid etter var både foreldre og ektemann anholdt og siktet for henholdsvis ulovlig tvang og seksuelle overgrep.

– Min far truet meg. Han sa at han ville kaste den første stein ved min steining, hvis jeg ikke oppførte meg ordentlig, forklarte da retten i sydspanske Cádiz i sist måned skulle ta stilling til saken.

Og dommen viste ingen nåde overfor familiens ”skikk og bruk”. Faren slapp med halvannet års fengsel for trusler, mens moren ble idømt hele 17 år for rent fysisk å ha tvunget datteren til så vel ekteskap som sex med fetteren.

Anklagemyndigheten krevde tirsdag ekteparet fengslet straks og uten hensyn til mulig appellsak på grunn av risikoen for flukt.

I Mauritania er man derimot rystet over dommen. Så vel myndigheter som menige borgere i det nordafrikanske landet var allerede i forveien rasende over anklagene.

– Ekteskapet er fullt legalt i vårt land, som har sine egne religiøse og kulturelle sedvaner. Da må de spanske myndigheter, som har det så travelt med å snakke om ’sivilisasjonenes allianse’ kunne forstå, lyder det spydig fra den mauritanske ambassadør i Madrid med henvisning til statsminister Zapateros utenrikspolitiske hjertebarn.

I Mauritanias hovedstad Nuackchot har både borgergrupper og den lokale presse protestert.

”Hvis vi ikke kan fengsle en spanier for å drikke alkohol i vårt land, bør spanierne heller ikke dømme vår sosiale atferd,” skriver eksempelvis Le Rénovateur ifølge berlingske.dk.

Saken kan brygge til store konflikter, da Spania er avhengig av den mauritanske regjeringens vilje til å samarbeide i kampen mot den illegale innvandringen fra Vest-Afrika til Kanariøyene.

Så spørs det da om det – igjen – er den svakeste part som må betale prisen for ”storpolitikken”? Samtidig er det svært interessant at den spanske domstolen så klart ser sammenhengen mellom tvangsekteskap og seksuelle overgrep, en sammenheng som HRS tidligere har påpekt. I 2002 foreslo vi at dommer i tvangsekteskapssaker skulle differensiere mellom om ekteskapet var fullbyrdet eller ikke. Dette ble kontant avslått av daværende statssekretær i justisdepartementet, nåværende PST-sjef, Jørn Holme, som mente en man ikke kunne straffes for en forbrytelse som fulgte av en annen forbrytelse. Det er kanskje å anse som en form for ”strafferabatt”? Men som norskpakistanske Jeanette så presist har uttrykt det; ”Mine foreldre arrangerte ikke ekteskapet mitt, de arrangerte voldtekten min.”