Ytringsfrihet

EU-landene i samlet front mot Durban II?

Gårsdagens utenriksminstermøte i EU synes å ha endt i en usedvanlig enighet. De 27 ministrene står sammen og truer med en felles boikott av Durban II hvis ikke forslaget om å gjøre kritikk av religion til et menneskerettighetsbrudd fjernes fra skuttdokumentet.

Rita Karlsen, HRS

Hva som blir skjebnen til Durban II-konferansen i regi av FNs menneskerettighetsråd synes å være høyst uvisst, men det er ingen tvil om mange er svært negative både til forarbeidet til konferansen og forslag til sluttdokument fra konferansen. Spesielt kritisk er punktet om å gjøre kritikk av religion straffbart, og den ensidige fordømmelsen av Israel.

Etter gårsdagens utenriksminstermøte i EU, skal blant annet den danske utenriksminsteren Per Stig Møller (K) være parat til å stå sammen med de andre EU-landene i en eventuell boikott.

– Ytringsfriheden må ikke anfægtes, det er et klart europæisk krav, sa han etter møtet ifølge Kristelig Dagblad.dk.

Utenriksministerne i EU skal på bakgrunn av et nederlandsk forslag kommet frem til et alternativt sluttdokument, som nå sendes til FN-forhandlerne. Den italienske utenriksminster og tildigere EU-kommissær, Franco Frattini, som allerede har gitt beskjed om at Italia boikotter, skal på gårsdagens EU-møte ha sagt at Italia er klar til å la seg overtale til å bli med, hvis EUs krav blir imøtesett.

Den tyske utenriksminster, Frank-Walter Steinmeier, understreket at endringene måtte skje i løpet av ”timer eller dager” hvis ikke EU-landene i samlet flokk ville melde avbud. Møller mente at EU herved gir Durban II-konferansen en ny sjanse, men at det går en grense for hva EU-landene vil finne seg i.

– Hvis det papir (det alternative sluttdokumenten fra EUs utenriksminstre, min anm) overhovedet ikke imødekommes, så drøfter vi det igen, formentlig med det udkomme, at så står vi af alle sammen, sa Møller.

Dette kan bli en særdeles skjev konferanse, med OIC-landene, Cuba, Kina, Russland – og Norge…?