Religiøse og politiske symboler

VIF-hijaben skrinlagt

Vålerenga idrettsforening har skjønt at det er bedre å holde seg til ballen enn å bidra til at muslimske menn kan få større spillerom til å få muslimske kvinner til å bruke hijab. En egen VIF-hijab skapte så mye kritikk at styret grep inn: VIF-hijaben blir ikke å finne i Sjappa blant de andre supportereffektene.

Rita Karlsen, HRS

VIF-hijaben skulle være en gest til muslimske jenter, men massiv kritikk fikk VIF til å skjønne at de nå var på en farlig vei. Hijaben skulle bli en supportereffekt på linje med skjerf og caps, og ble av ”Vålerenga mot rasisme” ansett som en slags integrerings-supporteffekt. Nå har de kanskje fått med seg at hijaben ikke er et tøystykke som muslimske jenter/kvinner kan velge om de vil bruke. Det er et religiøst påbud, og denne religiøse plikten skulle altså VIF hjelpe muslimske menn å videreføre.

Nå er det bestemt at det ikke blir noen VIF-hijab, i alle fall ikke så langt. Ifølge Dagsavisen.no sier styreleder Odd Skarheim at dette var en styresak:

– I et tilfelle som denne må klubbens styre behandle saken. Det har vi nå gjort. Vi anser det ikke som en naturlig del av et idrettslags virksomhet å lage en hijab eller andre religiøse plagg med klubbens logo for kommersielt salg, sier Skarheim.

Skarheim presiserer at dette ikke er noe knefall for kritikken, og innrømmer at de kom inn i dragsuget med hijab-debatten til politiuniformen.

– Det tar fokus bort fra poenget; At Vålerenga er en klubb for alle og som vil at muslimske jenter skal spille fotball.

Og det må de ha en supportereffekt-hijab for å gjøre? Det var i så fall nytt for meg. Det er også nytt for meg at noen muslimske jenter skulle ha problemer med å få tak i hijab, heller tvert om.