Æresdrap og æresrelatert vold

Livstid for æresdrap

I mai i fjor ble en tysk mann (23) av afghansk opprinnelse mistenkt for å ha æresdrept sin 16-år gamle søster. Nå er mannen dømt til livsvarig fengsel. Dommen skapte dramatiske scener utført av mannes familiemedlemmer.

Rita Karlsen, HRS

Broren Ahmar Sobair, som da var 23 år, erkjente at han hadde stukket ned sin søster, Morsal (16 år) i den nordtyske by Hamburg, fordi hun hadde en altfor vestlig livsstil. Hun døde dagen etter av skadene hun var påført.

Søsterens livsstil truet familiens ”ære” mente foreldrene og hennes bror, og de tok derfor saken i egne hender.

Ifølge Aftenposten.no kom den afghanske familien til Hamburg som flyktninger på 90-tallet. Morsals normale kontakt med tyske ungdommer – av begge kjønn – ble ikke godkjent av foreldre og hennes bror. Gjennom flere år skal hun ha blitt mishandlet og truet på livet for sin vestlige livsstil. Jenta skulle også ha bedt om hjelp, da hun ved flere anledninger flyktet til et krisesenter for ungdom. I tillegg skal hun ha anmeldte sin bror til politiet flere ganger. Han var allerede kjent av politiet, og dømt for flere voldsforbrytelser. Men selv om familien mishandlet og kontrollerte henne, klarte hun ikke å holde seg unna familien.

Broren skal ha lokket søsteren til et møte på en parkeringsplass i mai i fjor, der han plutselig til angrep på henne med kniv, og hun døde etter 23 knivstikk.

Ifølge Aftenposten skal en avlyttet telefonsamtale etter drapet avdekket at moren gråt og beklaget seg over det som hadde skjedd, mens sønnen mente at det tross alt var bedre enn å være æresløs. Ahmar Sobair ble arrestert kort tid etter drapet, og tilsto. Han forklarte at han ville gjenopprette familiens ære ved å drepe søsteren.

Drapet førte til stor diskusjon i Tyskland om manglende integrering, og manglende respekt for tyske lover, regler og livsstil. Kritikken haglet fordi tragedien ikke ble unngått. Både politi, skole og barnevern ble kritisert fordi de ikke gjorde nok, da de visste at den 16 år gamle piken i flere år var blitt truet og mishandlet av sin egen familie.

Mannens forsvarer mente derimot at drapet hadde skjedd i affekt. Og selv om Ahmar Sobair hadde fortalt politiet at han drepte henne for å gjenopprette familiens ære, så prosederte forsvareren på at det ikke var noe planlagt æresmord.

Dommen avdekket imidlertid at dommerne ikke viste mannen noen nåde. De dømte Ahmar Sobair til livsvarig fengsel. Dette innebærer at den nå 24-årige mannen ikke kan nyte friheten før han er 50 år. Dommerne mente at drapet på hans 16-årige søster var utført på en utspekulert og planlagt måte. Etter at dommen var avsagt, oppsto det dramatiske scener i Tinghuset i Hamburg. Flere aggressive medlemmer i familien gikk løs på TV–fotografer og andre pressefolk.

Aftenposten melder at også Morsals far (47) er tiltalt for gjentatt vold mot datteren, ved at han slo og sparket henne. I tillegg er en 17 år gammel fetter under etterforskning, mistenkt for å ha medvirket til drapet.