Ytringsfrihet

Lever vi i et muslimsk diktatur?

Regjeringens forslag om å gjøre kritikk av religioner straffbart møter heldigvis mer og mer motbør. Regjeringen lykkes heller ikke i sitt forsøk på å dytte Danmark foran seg. Arbeiderpartiets søsterparti i Danmark, Socialdemokratiet, rister på hodet av den norske regjeringens forslag, og spør ironisk: Dere lever jo ikke i et muslimsk diktatur? Det er et spørsmål som den norske regjeringen gjerne kunne ha blitt inngående utfordret på.

Rita Karlsen, HRS

Etter at regjeringen avslørte sitt forkastelig syn på religionskritikk den 19.12.2008 – og dertil fikk beholde julefreden – har heldigvis norsk media våknet mer til liv. Det begynner forhåpentligvis også å gå smertelig opp for regjeringen at det finnes grenser for hva det norske folk akter å finne seg i av elendige forslag fra sittende regjeringer – i flertall eller ikke. Spesielt ille er at det at regjeringen unnskylder seg med at regjeringspartner Sp trengte en ”verdiseier” etter alle sine ”verditap”. Det kan vise seg at denne ”seieren” for Sp kan bli et gedigent tap – der de, med rette, drar hele regjeringen med seg. Ja, dette kan vise seg å være ”farlige følelser” , som Hege Storhaug uttrykker seg i dag.

I dagens Aftenposten sier ”seierherren” Liv Signe Navarsete (Sp) at hun er ”overrasket over de sterke reaksjonene”, hvorpå hun viser til at både ”Danmark og flere andre europeiske land har et slikt vern mot hatefulle og hånende ytringer mot religioner.” Men om Navarsete og regjeringen trodde de skulle få noen drahjelp fra Danmark i saken, så kan Dagbladet.no avvise det. De har tatt seg bryet med å sjekke hva Ap’s søsterparti i Danmark, Socialdemokratiet (S), mener om dette – og der ristes det på hodet:

– Vi mener den gjeldene injurielovgivningen dekker behovet her i Danmark. Å lage en ny blasfemilov, som er ment å bli aktivt tatt i bruk er virkelig en dårlig ting. Det vil få mange til å føle at ytringsfriheten er under press, sier justispolitisk talsperson Karen Hækkerup til Dagbladet.no.

Og da er det på sin plass å minne om at den danske blasfemiparagrafen har sovet omtrent like godt som den norske.

Til Dagbladet.no forteller de danske sosialdemokratene at de ikke var begeistret for oppmerksomheten rundt Muhammed-karikaturene, men Hækkerup mener allikevel at en ny lov ikke er riktig verktøy for å stoppe krass kritikk, og at et lignende forslag ville utløst et ramaskrik i det danske Folketinget.

– Dere lever vel ikke et muslimsk diktatur? Vi skal ha rett til å tegne eller skrive som vi ønsker om religion. Dersom jeg vil si at det er fjollete at mormonere har flere koner, så gjør jeg det, sier hun.

Hun frykter at et forbud mot kritikk av religion vil provosere fram andre ytringsformer som kan forårsake reell skade.- Folk vi uansett mene mye om religion og dersom de ikke får utløp for det gjennom ord eller tegninger, så vil de finne andre måter, og det er kanskje ikke så heldig, sier Hækkerup, som sitter i Folketinget fra København.- Politiet har også annet å gjøre enn å kontrollere hva folk sier, mener Hækkerup, som tror det ville blitt et ramaskrik dersom Folketinget i Danmark forslo en liknende lov.

Samtidig klarer ingen fra den norske regjeringen, heller ikke Sp, å komme med et eneste eksempel på hva som egentlig kan betraktes som hatefulle og hånede ytringer mot religioner. Men justisminister Knut Storberget (Ap) har tidligere sagt at han ikke kan garantere at det fortsatt vil være lovlig å publisere karikaturer av profeten Muhammed om den nye loven blir vedtatt – selv om han selv mener at ingen av Muhammed-karikaturene burde omfattes av et forbud. Men det blir altså domstolene som må avgjøre det. Nærmere Gud går det altså ikke an å komme.

Som Dagbladet.no minner oss om ble både daværende kulturredaktør Flemming Rose og sjefsredaktør Carsten Juste i Jyllands-Posten ble i 2008 frikjent for ærekrenkelse i anledning publiseringen av Muhammed-kariakturene. De var anmeldt av en rekke islamske organisasjoner. Dommen er publisert på nett.

Interessant er det jo også at både Storberget og Navarsete er utilgjengelig for Dagbladet.no for kommentar.

(PS: Saken skal debatteres på dagens Tabloid på TV2)