Skilsmisse

Nekter åtteåring skilsmisse

En Saudiarabisk domstol har avslått begjæringen om skilsmisse fra en åtte år gammel jente. Faren har giftet henne bort til en 58-årig mann for penger.

Rita Karlsen, HRS

Faren til den åtte år gamle jenta var i økonomiske problemer. Løsningen ble å selge sin datter til en rik 58-åring. Avtalen mellom faren og ektemannen var at ekteskapet ikke skulle fullbyrdes, ektemannen skulle altså ikke ha sex med henne, før etter 10 år, i tillegg til at jenta skulle bo sammen med moren sin frem til da.

Moren, som er skilt fra faren, var derimot ikke enig i avtalen. Hun gikk til en saudiarabisk domstol og forlagte skilsmisse på datterens vegne. Men den gikk ikke. For selv om den lille jenta er ”stor” nok til å være gift, så er hun ikke ”stor” nok til å forlange skilsmisse. Domstolen avviste morens begjæring om skilsmisse under henvisning til at jenta, når hun kommer i puberteten, må fremme sak selv.

«The judge has dismissed the plea because she does not have the right to file such a case, and ordered that the plea should be filed by the girl herself when she reaches puberty,» forteller advokat Abdullah Jtili ifølge Daily Mail.

Arrangerte ekteskap med jentebarn og polygami er ikke uvanlig på den arabiske halvøya, inkludert i Saudi-Arabia hvor den erkekonservative Wahabi-versjonen av sunniislam praktiseres.

Jentebarn som vil skilles er ikke noe nytt, men det er uhyre sjelden av de når frem med sine krav i disse samfunn der jenter og kvinner er ansett som mannens eiendom.