Politikk

Guttas lekestue

Den avtroppende stortingspresidenten Torbjørn Jagland er styrket i troen som påtroppende generalsekretær i Europarådet etter sin sjarmtur i Strasbourg og Luxemburg. Her har han blant annet møtt statsminister Jean-Claude Juncker, som er opphavet til Juncker-kriteriene som en generalsekretær må oppfylle – for eksempel det å ha erfaring som statsminister. Ideen med Jincker-kriteriene skal være et ledd i å gi Europarådets arbeid ”mer tyngde og synlighet”. Underlig at ingen snakker om resultater.

Rita Karlsen, HRS

Avtroppende stortingspresident Torbjørn Jagland (Ap) er tydeligvis ikke så sikker som konstruktør av det Europeiske Hus som han var av det Norske Hus, og godt er kanskje det, da vi husker hvordan det forrige huset knelte på sin egen grunnmur. Men etter en to dagers sjarmtur blant de store gutta, synes han styrket i troen på å få bli med i deres lekestue:

– Det blir uansett vanskelig, men jeg er litt mer optimistisk etter denne runden, sier Jagland til NTB.

Ifølge NTB avsluttet Jagland en to dagers rundtur med et møte med statsminister Jean-Claude Juncker i Luxembourg i går. Juncker er nettopp mannen bak en rapport som er bakgrunnen for at den norske regjeringen ba Jagland søke toppjobben i Europarådet.

Ministerkomiteen i Europarådet, som nominerer kandidater til valget, har sluttet opp om de såkalte Juncker-kriteriene. De slår blant annet fast at generalsekretæren bør ha erfaring på statsministernivå eller lignende.

Tidligere har parlamentarikerforsamlingen i Europarådet, som har det siste ordet i valget 22. juni, stort sett valgt en av sine egne.

– Juncker er glad for at jeg er kommet på banen, og han sa rett ut at mitt kandidatur har skapt en ny situasjon, sier Jagland.

Etter det NTB blir fortalt fra informert hold i Europarådet, skal allerede enkelte mulige kandidater har lagt sine ambisjoner på hylla etter at Norge annonserte sitt kandidatur.

– Jagland har bidratt til å rydde feltet, sier en kilde til NTB.

Ideen med Juncker-kriteriene er å løfte generalsekretærjobben opp på et høyere politisk nivå, som et ledd i å gi Europarådets arbeid mer tyngde og synlighet.

Foreløpig har ingen andre kandidater meldt seg til toppjobben. Men det er ventet at den belgiske kristeligdemokratiske politikeren Luc van den Brande vil utfordre Jagland.

Jagland er kjent med dette og sier van den Brande er en tøff utfordrer.

– Han er leder for den største gruppen i parlamentarikerforsamlingen. Han er en vanskelig konkurrent hvis han stiller, konstaterer Jagland.

Det som kan tale mot belgierens kandidatur, er at han bare delvis oppfyller Juncker-kriteriene, ettersom han «bare» har vært sjef for den flamske regjeringen i Belgia.

Den svenske utenriksministeren Carl Bildt skal lede arbeidet når ministrene i Europarådet skal nominere hvem de mener parlamentarikerne skal velge mellom. Han vil imidlertid ikke ennå flagge Sveriges støtte til den norske kandidaten eller si noe om Jaglands sjanser for å bli nominert.

– Det er for tidlig å si, men jeg har sagt at han er en sterk kandidat. Nomineringsprosessen skal jo gå fram til våren, sier Bildt til NTB.

– Mener du Jagland oppfyller de såkalte Juncker-kriteriene?

– Nå husker jeg ikke alle kriteriene, men ett av dem er jo at man skal ha vært statsminister, noe som er veldig fint, og det oppfyller han, sier Bildt.

Så langt har Europarådet alltid blitt styrt av en generalsekretær fra et EU-land. Jagland ser både styrker og svakheter ved at han selv kommer fra utenforlandet Norge. Trolig appellerer det til de andre medlemslandene utenfor Unionen, samt tanken om en selvstendig stemme for Europarådet.

– Vi har et argument der, men vi har erfart mange ganger at hvis EU-landene organiserer seg, så vinner de fram, sier Jagland, som fortsetter valgkampen med besøk i Russland og Spania på nyåret.

– Nå gjelder det å snakke med så mange parlamentarikere som mulig, konstaterer han.

Ja, da er det bare å håpe at Sverige og Bildt ikke er altfor langsure, for vi må huske at vi ikke ville ha flyene deres. Men det finnes vel andre leketøy i EU-kassen.