Kjønnslemlestelse

Aftenpostens mangler baller

Aftenpostens leder viser at avisen har et forstokket syn på jentebarns underliv og at de slett ikke tar inn over seg hvilket overgrep kjønnslemlestelse er. Kunne noen skåret bort deres tunge og sydd igjen kjeften på dem? Gjerne med et sløvt barberblad i jungelen. God tur, sier nå jeg. Her kan du lese mitt tilsvar - raskt refusert av Aftenposten.

Rita Karlsen, HRS

Aftenpostens morgenleder 31.10 går imot helseundersøkelser av jenters underliv. Der heter det bl.a. at ”En obligatorisk undersøkelse av alle jenter er et enormt omfattende og belastende tiltak, både for helsetjenesten og jentene selv.”

La oss tenke oss følgende scenario: En sekt kutter pungen av sine guttebarn. Man vet det skjer i Norge, men ikke omfanget.

Aftenposten hevder på lederplass at gutters pung ikke må ses på under helseundersøkelsen, det vil koste for mye, både for helsevesenet og for det enkelte guttebarn.

Logisk, ikke sant?

Nei, det handler nok heller om at Aftenposten har latt seg forføre av påstanden om at å avdekke grov kjønnslemleste og grovt seksuelt overgrep krever det som vi forbinder med voksne kvinners gynekologundersøkelse. Ikke minst lar vi oss forlede til en slik kobling fordi blant annet Rådet for legeetikk, representert ved Trond Markestad, forteller oss at småjenter ”må ligge på en benk å sprike med bena”. Men det handler ikke om at småbarn skal sprike med bena og få ting stukket opp i sitt underliv. Det handler om en klinisk observasjon. Helsepersonell skal altså se på jentebarns underliv for å sjekke helsetilstanden. Er kjønnslepper og eventuelt klitoris skåret bort, og kanskje kjønnsåpningen sydd igjen, levner det ikke helsepersonell mye ære om de vil hevde at de trodde dette ligger innenfor normalvariasjonen til jenters underliv. Er kjønns- og analåpningen unormalt åpen eller slapp i muskulaturen kan det også være en indikasjon på at barnet bør undersøkes nærmere.

Det hevdes at det ikke er medisinsk grunn til å undersøke jentebarns underliv. Men er det noen medisinsk grunn for å sjekke barns ører, øyne eller hals? Nei.

Verre er det at helsetilstanden til jenter ikke skal få samme kontroll som gutters. For mens gutters kjønnsorgan sjekkes fysisk (tas på) for å finne ut om testiklene er på plass i pungen (testisretensjon), så skal det altså ikke være mulig engang å se på jenters underliv. I tillegg heter det fra Statens helsetilsyn at nyinnvandrede gutter jevnlig skal sjekkes frem til puberteten. Det kan neppe være omfang som er grunnen til at gutter sjekkes. Det er et forsvinnende fåtall som årlig behandles for testisretensjon.

Det eneste overgrepet som skjer relatert til jentebarns helseundersøkelser er at slike som Aftenposten mangler baller. Kunne noen skåret bort deres tunge og sydd igjen kjeften på dem også? Gjerne med et sløvt barberblad i jungelen. God tur! Helsevesenet i Norge vil ikke hjelpe dere. Slik avskjæring og gjensying ligger nemlig innenfor normalvariasjonen til journalister.