Politikk

Landets viktigste politiske journalister…

At media lever sitt eget liv begynner å bli velkjent. Men at journalister slår seg selv på brystet for at noen få politikere lytter til noen av deres politiske argumenter (analyser er jo heller sjeldne), det burde kanskje være en oppsiktsvekkende nyhet.

Rita Karlsen, HRSMedia har funnet ut at de skal sjekke om det er noen politikere som egentlig lytter til dem. De har fått PR-byrået 20/20 Communication til å lage en liste over landets viktigste politiske journalister. Dette har PR-byrået gjort ved å sende en e-post med 26 navngitte journalister til politikere, og så skulle disse gi dem poeng.

Dette tilsier at politikerne ikke fritt kunne velge blant journalistene. Det er vel måte til tiltro til våre folkevalgte. Hvorfor akkurat de 26 journalistene ble plukket ut, sier historien ingenting om. Utvalget var 240 politikere, der det eneste vi vet er alle politiske partier er representert. Men politikerne virket ikke overveldende interessert, da bare i underkant av 23 prosent (55 av 240 politikere) svarte. Vi får heller ikke vite om det blant de som faktisk svarte er en skjevfordeling partipolitisk sett.

Derimot fornekter media seg ikke (alt ved det vanlige altså). Der heter det: ”55 av 240, mer enn én av fem spurte politikere, deltok i undersøkelsen. Alle politiske partier er representert, ifølge PR-byrået.” (min utheving).

”Mer enn en av fem” burde kanskje vekke litt undring. Hvilket det ikke gjør. De kjører heller på. Under tittelen ”Lyttes til av politikerne”, etterfulgt av et bilde av Martine Aurdal, rapporterer Aftenposten.no:

Høyest score får Magnus Takvam, politisk redaktør i NRK. Takvam er stemt frem av 43 av de totalt 56 politikerne som har deltatt i undersøkelsen. Deretter følger Harald Stanghelle, Aftenposten, med 25 stemmer, og Stein Kåre Kristiansen i TV 2 med 15 stemmer.

Magnus Takvam (NRK) er vel den eneste på listen (se under) som kan glede seg over undersøkelsen. Med 43 stemmer av totalt 55 (det opereres både med 55 og 56 politikere som svarte), er det et betydelig flertall (78 prosent) av de spurte som lytter til han. Det lover godt. Men andreplassen, som går til Harald Stanghelle (Aftenposten), faller derimot helt ned til 25 stemmer, altså 45 prosent av de som svarte. Tredjeplassen teller bare 15 stemmer. Fra fjerdeplass til bunnen av listen teller vi bare fra 12 til 3 stemmer. Det kan også være verdt å nevne at bare to av de som havner på listen er kvinner, men da man da kjenner vi jo ikke til om det var mange kvinner blant de 26 navngitte journalistene.

Hvem andre enn journalistene selv finner seg ”lyttverdige” når bare tre, fire, fem politikere av 55 sier at de lytter til dem? Analyser i vei.

Plassering

Journalist

Medium

Stemmer

1

Magnus Takvam

NRK

43

2

Harald Stanghelle

Aftenposten

25

3

Stein Kåre Kristiansen

TV2

15

4

Stein Aabø

Dagbladet

12

5

Aslak Bonde

Politisk analyse

10

5

Kjetil B. Alstadheim

Dagens Næringsliv

10

7

Marie Simonsen

Dagbladet

8

7

Arne Strand

Dagsavisen

8

9

Bjørgulv Braanen

Klassekampen

5

9

Trine Eilertsen

Bergensk Tidende

5

9

Olav Versto

VG

5

12

Kjell Håvard Narum

Aftenposten

4

12

Trygve Hegnar

Finansavisen

4

13

Kyrre Nakkim

NRK

3

13

Martine Aurdal

Dagbladet

3