Barn i utlandet

Dansk politi leter etter forsvunne innvandrerjenter

Både i Norge og i Danmark forsvinner jenter og unge kvinner med innvandrerbakgrunn. Ingen vet helt eksakt hvor mange det er, og ingen vet årsaken til at de blir borte. Men mens man i Norge lukker øynene for problematikken, satser dansk politi på å finne ut om det ligger noe kriminelt bak forsvinningene.

Politiet i Danmark er bekymret for at det skjuler seg alvorlig kriminalitet bak forsvinningene til en rekke jenter og unge kvinner med innvandrerbakgrunn.

– Erfaringerne fra England og andre steder er, at nogle er forsvundet, fordi de har været udsat for en forbrydelse. Derfor er det vigtigt at få afklaret, om der herhjemme er sket noget tilsvarende, sier politiinspektør Niels Larsen hos Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager til Ritzau ifølge Jp.dk.

Politiinspektør Larsen oppfordrer alle, især familiemedlemmer, venner, lærere og arbeidsgivere, til å kontakte politiet hvis de har en eller annen mistanke om at det kan skjule seg overgrep bak en forsvinning. Appellen til offentligheten er publisert på statsadvokatens hjemmeside.

For tiden jobber denne gruppen med å undersøke 30 saker knyttet til jenter og unge kvinner mellom syv og 25 år. Felles for dem er at de står oppført i politiets register som ettersøkte. Åtte saker er inntil nå undersøkt til bunns, og ingen av disse kan forbindes til forbrytelser.

Men mens politiet i Danmark tar slike forsvinninger med det største alvor, så vises det ingen interesse for barn og unge som blir borte fra Norge. Her skal det krangles om hvor ”mange det egentlig gjelder”, slik som reaksjonen var etter at HRS kom med rapporten ”Norske barn i utlandet: Ute av syne, ute av sinn” i 2004. Men det verste er at selv om ingen vet hvor mange det egentlig gjelder, og hvilke forhold de lever under i utlandet, så løftes det heller ikke en finger for å finne ut av det. Det er en skam, ikke minst når vi ser hvor mange som engasjerer seg i at enslige asylsøkerbarn skal få bli i Norge, uten at de samme ofrer en tanke på dem som forsvinner ut.