Integrering og integreringspolitikk

Norskafrikanske menn vil fjerne nigerianske prostituerte

Vestafrikanske menn i Norge er kraftig provosert av de nigeraniske prostituerte som pågående selger seg selv på Norges paradegate, Karl Johan i Oslo. De mener at politiet ikke gjør nok for å stoppe denne trafikken, og vil nå ta saken i egne hender. De sier at ”jentene skal fjernes”. Voldsforsker advarer mot slike aksjoner, og mener de heller må søke politiet om en lovlig demonstrasjon. Spørsmålet er om mennene oppnår sitt mål ved å demonstrere mot prostitusjonstrafikken, all den tid det ikke er ulovlig å selge sex i Norge. Men det finnes en enkel løsning, en løsning som ville stoppet både innvandret prostitusjon og tigging.

Rita Karlsen, HRS

– Jeg sverger på at vi skal fjerne de jentene. De kommer til å bli redde. Vi skal ødelegge hele natta for dem.

Dette sier Jimmy Anthony, er opprinnelig fra Sierra Leone, til Klassekampen.no. Anthony har bodd de siste 20 årene i Norge, og er kraftig lei av at nigerianske prostituerte dominerer Karl Johan og områdene rundt i helgene.

– Jeg er norsk statsborger. Jeg ser Dagsrevyen hver dag klokka sju, og jeg leser avisene. Myndighetene har lovet oss mange ganger å rydde opp i dette. Jeg har ikke sett noen ting. Det skuffer meg, sier Anthony til Klassekampen.

Han sier han «kjenner alle afrikanere i Oslo», og at det er mellom 50 og 60 afrikanske menn, som nå vil organisere seg og patruljere Karl Johan i helgene uniformert med like T-skjorter.

Anthony mener politiet ikke gjør nok, og de vil derfor ordne opp på egenhånd.

– Mange har tenåringsdøtre som blir tatt for å være prostituerte. Afrikanere har fått et dårlig image, på grunn av de nigerianske prostituerte. Det er fryktelig vondt for barna våre som vokser opp. Vi vil ikke at de skal skamme seg over å være afrikanere. Fra før av er det skapt et dårlig bilde i mediene om at unge afrikanere er involvert i narkotika, forklarer Anthony.

Han er derimot ikke så klar på hvordan de har tenkt å skremme bort de gateprostituerte. Han sier at han «må snakke med laget sitt først» og at de «må ha utstyr» og at «afrikanere vil skremme dem mer enn hvite». Men han avviser at de vil bruke vold mot jentene.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier at slike aksjoner alltid er farlig.

– Fenomenet borgervern betyr at ingen har ansvar eller kontroll over det som skjer. Det er farlig når personer som ikke er vant til å jobbe med voldseskalering, og som i utgangspunktet er sinte, tar styringen. Da er det fare for at aggresjonen mellom partene vokser, samtidig med den fiendtlige tolkingen av hverandre. Det kan føre til voldsepisoder, men det er ikke sikkert at det gjør det, sier Bjørnebekk til Klasekampen.

Hun oppfordrer Anthony og «laget» om å søke politiet om tillatelse til å ha en demonstrasjon.

– Jeg skjønner frustrasjonen deres, men det finnes bedre måter å håndtere dette på. Det er ikke vanskelig å få sin mening fram i det norske samfunnet, sier hun.

Men heller ikke Bjørnebekk tror at en demonstrasjon alene vil ha den største effekten, og hun oppfordrer derfor politiet og de ansvarlige myndigheter til «å være villig til å gripe inn mye dypere», uten at dette konkretiseres nærmere.

Anthony sier at de gjerne søker om tillatelse fra politiet, men legger til at noe må gjøres – for politiet har ikke lyktes.

Fungerende politiinspektør og leder for avdelingen for organisert kriminalitet Øyvind Nordgarden sier til Klassekampen at mennene gjerne må gå med t-skjorte og gi uttrykk for en mening, all den tid det deres aktivitet kan sortere under en demonstrasjon. Han legger også til at hvis man hadde forventet at aksjonen mot det nigerianske prostitusjonsmiljøet tidligere i sommer, skulle ha som resultat at de nigerianske prostituerte ville forsvinne, så har forventningene vært for høye

– Det var en konkret etterforskingssak mot et konkret nettverk, som fortsatt pågår. Når det gjelder debatten om nigerianske prostituerte på Karl Johan, så kan ikke vi fjerne kvinner med en annen hudfarge enn hvit fra Karl Johan. Vi kan bruke politivedtektene hvis noen oppfører seg aggressivt eller truende, og dersom noen rammes av utlendingslovens bestemmelser og ikke har gyldig opphold, kan vi anholde dem. Men de fleste har gyldig opphold i Schengen og nok midler til at de får lov til å være her, sier Nordgarden.

Løsningen er enkel – og politisk

Man kan neppe forvente at politiet klarer å rydde opp i det relativt omfattende prostitusjonsmiljøet i Oslo. Til det er tilgangen for høy, og organiseringen for god. Men det finnes en enkel løsning, som også ville gitt politiet et meget godt verktøy; nemlig å forby salg av sex og tigging på turistvisum. Hadde er slikt forbud foreligget er det vår oppfatning at den organiserte trafikken ville stoppet relativt raskt, samtidig med at politiet kunne håndhevet kontroller på en effektiv måte.

Oppfordringen er herved gitt samtlige politiske partier.