Ytringsfrihet

Blogger, muslimer og hvite poteter

Tekstforfatter Dagfinn Nordbø har i dag en ironisk kronikk om debatten som foregår på diverse avisers debatt- og bloggsider. Nordbø sitt hovedpoeng er at debattene stort sett er på et lavnivå, med ditto sjikanering, ikke minst av innvandrere og muslimer, samt graverende personangrep. Alt i anonymisert form. Moderatorene forholder seg derimot rolig, mens reklamepengene strømmer inn i kassa. I sakens anledning vil jeg gjerne følge opp med et annet grotesk eksempel, fra en muslimsk jente på VG-bloggen som går i strupen på Hege Storhaug.

Rita Karlsen, HRS

Tekstforfatter Dagfinn Nordbø har utvilsomt et poeng at diverse nettavisers debatt- og bloggsider har et nivå som ikke bidrar til å skape en viktig og grunnleggende debatt. Det er også sannsynlig at muligheten for anonymitet får diverse debattanter til å gå av skaftet – de slipper jo uansett å stå til ansvar for det de skriver.

Men når man leser Nordøs kronikk i dagens Aftenposten med tittelen Lenge leve debatten! – med tilhørende debatt – sitter en igjen med følelsen at det i hovedsak er innvandrere – og i særdeleshet muslimer – som utsettes for grov sjikane på nett. Dette til tross for at Nordbø har tatt med et eksempel fra desi.no hvor det vises til”et av de mest avanserte landene innen teknologi i Asia” (Pakistan) og om ”de mislykka avskum fra USA som skriver Foreign Policy”.

Det kan være at innvandrere generelt, og muslimer spesielt, blir mest sjikanert i nettavisers debatt- og bloggsider. Jeg er ikke en av de som følger særlig godt med i disse, nettopp knyttet til det nivået som disse representerer. Noe som jeg antar er praksisen for de fleste – de debatter og blogger som gir lite har vel ditto besøkstall.

Samtidig kan jeg forstå at internettverdens muligheter kan være en arena for debatter som kanskje ellers undertrykkes. Dette kan gjelde omtålelige tema som innvandring og islam, som også er to tema som media generelt synes å kvie seg spesielt for å omtale gitt at det omhandler problematiske sider. Men det jeg har svært liten forståelse for, er den personsjikaneringen som foregår på nettet. Og ett av de mer groteske eksemplene var ett av de som vi ble tipset om i går. På sin VG-blogg åpner MarocJenta – under den som må kalles en svært tendensiøse overskrift Hege Storhaug slo meg ned i dag!!! – slik:

Hun stod foran meg. Ga meg det ekleste bitch-looket en potensiell terrorist kan få. Røska av meg hijaben, og spytta meg i ansiktet. Som den rettroende muslimen jeg er, rev jeg henne hardt i håret, mens jeg kalte henne for hvite potet. Jeg ba henne også om å dra seg tilbake til der hun kom fra. Bergen eller noe sånt.

Neida.

Men jeg møtte henne altså. Og hun ga meg et blikk. Et ubehagelig ett. Hun hadde en svær, svart hund. Lurer på om hun har den hunden bare for å irritere muslimer? Den var i det minste svart. Betyr kanskje at hun, til en viss grad, kan takle fargede skapninger. Jeg kan ikke beskrive klærne hennes i detaljer, men hun hadde noe fargerikt på seg. Og svarte boots, tror jeg det var. Mange sier at tv-folk ser litt annerledes ut i virkeligheten, men hun her var prikklik tv-fjeset hennes som vi får se under heftige debatter på TV. Ikke til å ta feil av. Litt skremmende øyne, kanskje.

Resten av innlegget holder samme stil, og i Nordbøs ånd oppfordrer jeg MarocJenta til å møte Hege Storhaug. Men det er vel det eneste vi vet – MarocJenta vet svært lite om både Storhaug og HRS, men hun fornekter seg verken i sine karakteristikker eller påstander. Som en aldri så liten test, har jeg klaget inn dette innlegget for moderator. Mitt spørsmål i så henseende er om VG Bloggen vil være bekjent av slik personsjikanering.