Politikk

Ap omfavner ikke lenger Ali

Asghar Alis nøling med å avvise dødsstraff for homofile, vil trolig koste han styreplassen i Arbeiderpartiets største lokallag.

Rita Karlsen, HRSAsghar Ali, som også er nestleder i Islamsk Råd, måtte krype til korset og be om nåde etter at han nektet å avvise dødsstraff for homofili under en debatt, noe som skapte sterke reaksjoner. Men unnskyldningen kom først etter sterkt press fra samtlige andre politiske partier og Jan Bøhler, den mektige lederen for Oslo Arbeiderparti, skriver iOslo.

Jeg fristes å si: Hadde det enda vært så vel. Nei, Asghar Ali krøp slett ikke til ”korset og ba om nåde”, han krøp til den islamske halvmånen. Det er nettopp det som er feilen.

Norske medier og journalister ser ikke ut til å forstå hva som egentlig var Alis budskap. For han kom overhodet ikke med noen uforbeholden avstand til dødsstraff for homofile. Han påpekte at han som norsk muslim tok avstand, ikke som muslim. Slik taler en som forholder seg til shariaspråk. For er du underlagt sharia, så er du også forpliktet til å forholde deg til de regler i det landet du bor i.

At Oslo Arbeidersamfunn, det største lokallaget i Arbeiderpartiet, ikke lenger omfavner Asghar Ali bør således ikke være en overraskelse for noen. Det er heller å håpe at det motsatte ville skapt reaksjoner.

De skal velge et nytt styre i løpet av nyåret. Det er ingen hemmelighet at denne saken vil bli tatt opp, men selvsagt er det til sist lokallaget selv som må avgjøre dette, sier Jan Bøhler, leder for Oslo Arbeiderparti.

Bøhler krevde umiddelbart at Ali tok sterkt avstand for dødsstraff etter at saken ble kjent. I Alis pressemelding hevdet han at han var misforstått, og at han som norsk muslim tok avstand. Men det synes ikke å være ordbruken Bøhler eller andre har reagert på, det er heller at han brukte for lang tid.

Vi sa i løpet av kvelden at han måtte klargjøre at han var sterkt og prinsipielt imot dødsstraff for homofile. Ingen bør bruke mer enn et sekund på det. Det er helt makabert. Jeg sa jeg syntes det var pinlig å bruke noe som helst tid på det, sier Bøhler.

Hva gjelder Alis påståtte misforståelser, blir ikke dette uten videre godkjent, og saken blir ikke bedre av at nettavisen iOslo.no intervjuet ham om saken dagen etter, men selv da ville ikke Ali ta klar avstand fra dødsstraff mot homofile.

Jeg kan ikke skjønne at han følte seg misforstått. Men ingen medlem av Arbeiderpartiet bør bruke mer enn et sekund på det. Det er ikke mulig å forene med en sosialdemokratisk tankegang, uansett hvor i verden dette handler om. Det har vi presisert for ham, sier Bøhler.

Jan Bøhler vil derimot ikke svare på om han helst hadde sett at Ali meldte seg ut av styret i Oslo Arbeidersamfunn.

Asghar Ali selv prøver vel klokelig å holde kjeft. Han la på telefonrøret før iOslo.no rakk å konfrontere ham med spørsmål rundt hans framtid i Oslo Arbeidersamfunn.

Anne Cathrine Berger, leder for Oslo Arbeidersamfunn, påpeker at saken uten tvil er uheldig både for Ali og Oslo Arbeidersamfunn, men understreker at det er valgkomiteens jobb å nominere kandidater.

Øystein Mæland, leder valgkomiteen i Oslo Arbeidersamfunn, har ingen kommentar til Alis framtid i styret.

Leder for Homonettverket i Arbeiderpartiet, Håkon Haugli, synes saken har vært pinlig for Arbeiderpartiet, og tror den vil få konsekvenser for Alis politiske karriere.

Men vil det få noen konsekvenser for Alis fremtid i Islamsk Råd? Neppe, utover at han kanskje blir pressetalsmann eller forfremmet til leder.