Forskjellsbehandling og diskriminering

Ukens rasist: Politimester FYhn

Tromsøs politimester Truls Fyhn sier at han oppfatter ordet ”neger” som et helt akseptabelt ord, som ikke har noe med rasisme å gjøre. Men nå anmeldes politimesteren nettopp for rasisme, og kravet er at han må gå av. Fyhn blåser av påstandene.

Politimester i Tromsø, Truls Fyhn, anklages for rasisme.

Det var til avisen Tromsø i forrige uke at politimester Truls Fyhn sa at han ikke oppfatter ordet ”neger” som rasistisk. Derimot mente han at begreper som ”pakkis” og ”svarting” er nedsettende. Han fremhevet videre at begrepet «rasisme» etter hvert har fått et helt meningsløst innhold. ”Jeg klarer ikke å være med på de språklig politisk korrekte holdningene. Jeg er meget var på dette,” sa Fyhn.

Politidirektør Ingelin Killegreen var derimot ikke enig med Fyhn, og var klinkende klar på at ordet «neger» ikke skal brukes av politiet.

I går bestemte en kvinne fra Klæbu i Sør-Trøndelag seg for å anmelde Fyhn for rasisme og krever samtidig at Fyhn må gå av. ”Truls Fyhn i Tromsø må ta hatten sin å gå. Han har ikke noe å gjøre i en slik stilling,” sier Beate Michelsen til NRK.no. Bakgrunnen for hennes anmeldelse er at hun er gift og har barn med en mann fra Kenya. Ifølge henne må både hun og familien stadig forholde seg til det hun kaller hverdagsrasisme, som hun opplever er verst for datteren. ”Hun får slengbemerkninger som ’din neger’, ’svarting’ og ’kom deg tilbake dit du kommer fra’ fra unger på skolen. Da blir jeg provosert av at en mann i Fyhns posisjon går ut og forsvarer bruken av et ord som vi opplever som rasistisk,” sier Michelsen.

Fyhn opplever anmeldelsen som absurd, og understreker at han ikke kommer til å endre sitt syn på bruken av det omstridte ordet. ”Neger har vært brukt i alle herrens år. Det er først nå at noen står frem og sier de opplever dette ordet som belastende. De må imidlertid akseptere at dette er vanlig å bruke,” sier Fyhn. Han påpeker videre at det er juridisk barnelærdom at ordet neger ikke er i nærheten av å være straffbart å bruke.

Men det kan være at politimester Fyhn kan få seg en aldri så liten overraskelse. Personlig tror jeg ikke at han vil bli dømt for rasisme, men han kan få en aldri så liten smekk på fingrene fra øverste hold i politiet. For det kan være at Fyhn ikke har oppdaget hvem som styrer det såkalte antirasisme-arbeidet i Norge, men det er altså de som ”opplever” seg såret eller krenket av ett eller annet. Og hvis de som føler noe slikt har mørkere hud enn oss andre, så har de også rett, i tillegg til at det er umulig å kritisere dem, uten igjen å bli beskyldt for å være rasist. Dertil vises det gjerne til menneskerettighetene – som om de bare skulle gjelde som føler seg krenket på ett eller annet vis. Men nå er menneskerettighetene universelle, og slik sett skal de tjene både til å ivareta Fyhn og han syn, og Michelsen og hennes syn. Til dette anbefales Eystein Halles artikkel R-ordet på ABC Nyheter.