Forskjellsbehandling og diskriminering

Rasist-valget

Årets kommunvalg skulle bli miljø-valget. Det ble det ikke. Det er heller blitt rasist-valget. For i den siste tiden er vi blitt fortalt at politiet er rasister (jf. Obiora-saken i Trondheim), ambulansesjåfører er rasister (jf. Sofienberg-saken i Oslo), Svenn Kristiansen (p.t. ordfører i Oslo) er rasist, en rekke ungdomspolitikere er blitt stemplet som rasister i valgkampens skoledebatter, ja, at vi egentlig alle er rasister fordi det er nedfelt i strukturene og/eller at vi ikke vet det selv (jf. også undersøkelse iverksatt av regjeringen). Den foreløpige siste navngitte rasisten på listen er Toril Fiskerstrand (H).

Kommentar av Rita Karlsen, HRS 6. september 2007

Reporter Ludvig Løkholm Lewin i NRK P3 har oppsøkt valgboder på Karl Johan i Oslo. Ikke som reporter, men fordekt som skittenbrun potensiell velger med følgende ekle spørsmål:

”Jeg synes de er så mange negere her i byen, hva synes dere om det?”

Hva eventuelt andre har gitt som svar til den fordekte reporteren vites ikke, men en som kom svært uheldig ut, er den erfarne Høyre-politikeren Toril Fiskerstrand. Hun sitter i Oslo bystyre. Hennes klønete svar var både å uttrykke enighet og å dreie saken over til manglende bidrag i samfunnet og trygdejuks. Og, kanskje i et desperat forsøk på å komme seg unna uttrykket ”neger”, prøvde hun å innbefatte andre grupperinger, der hun eksemplifiserte med pakistanere (relatert til trygdejuks, antakelig i sammenheng med Aftenpostens avdekking av omfattende svindel i drosjenæringen).

Men når, antakelige den mest humane i klassen, reporteren Lewin bærer skjult mikrofon, så er løpet kjørt. Han springer til NRK og lager rasist-rabalder-sak i P3-programmet ”Osenbanden”. Og fra Osenbanden til NRKs nyhetsavdelingen er veien kort. Rasist(er) er i (valg)tiden, og førsteoppslaget på nyhetene er i boks.

Fiskerstrands måte å ordlegge seg på er helt klart uheldig, men er dette ensbetydende med at hun er rasist eller hetser ”negere” og ”pakistanere”? Er Fiskerstrand regelrett et dårlig menneske med motbydelige holdninger?

Fiskerstrand kan antakelig prøve å forklare, eller bortforklare for den saks skyld, hva hun vil. Hun har tapt. Media har bestemt seg for at dette er rasistiske uttalelser, og dermed er Fiskerstrand rasist. Men siden media ikke står til ansvar for sine meninger og holdninger, for det har dem som kjent ikke, de er såkalt objektive og nøytrale (og vit: bruker ”vanlige journalistiske metoder”), så må de få noen til å bekrefte det rasistiske, sårende, krenkende og stigmatiserende i hennes uttalelser. Da bruker media gjerne politikere med innvandrerbakgrunn. Og de er selvsagt dypt sjokkert – og skårer billige politiske poenger i samme åndedrag.

Fiskerstrand trakk seg raskt fra alle verv i Høyre. Hun gjorde det kanskje for å skåne Høyre i valgkampinnspurten, men spørsmålet er om man skal la media få styre samfunnet slik at politikere ikke skal få lov å være mennesker. Det er kun hun selv og de som kjenner henne som vet hvilket menneske hun er. Det burde hun – og partiet – stå opp for, heller enn å la media bøddle i vei.

Så kan jo vi andre skjelve i buksa: Hvem skal media (menneskelig) knuse i morgen?