Familiegjenforening

Utvist fra Norge, men Irak nekter å ta imot

De kurdiske selvstyremyndighetene nekter å ta imot den utviste broren til Marita Strøms drapsmann.

Namsos-kvinnen Marita Strøm ble skutt og drept på en ferietur i Nord-Irak. Hennes irakiske ektemann Osman Omar, som er hans oppgitte identitet i Norge, er dømt for mordet, som sones i Irak. Drapet avdekket at både Osman og to av hans brødre, også de bosatt i Namsos, var i Norge på falsk identitet. En av brødrene, med oppgitt navn Farhad Osman (30), søkte om å få samværsrett med Osmans barn, antakelig for å få opphold i Norge. Dette mislyktes. Han ble derimot dømt i Namdal tingrett for drapstrusler mot familien til den drepte Marita Strøm. Men i mai i år ble det avdekket at Farhad var kommet tilbake til Norge – under 10 måneder etter at han ble transportert ut av Norge. Han ble pågrepet i Skien, der han bodde med en norsk ektefelle, som han skal ha giftet seg med i Syria. Ifølge politiadvokat Jon Borgen ved Telemark politidistrikt hadde Fahrad kommet tilbake til Norge ved hjelp av menneskesmuglere, etter at han hadde fått avslag på familiegjenforening med sin norske kone. Fahrad ble varetektsfengslet, siktet for ulovlig opphold i Norge. ”Nå vil vi holde ham i varetekt fram til at vi får transportert ham ut av landet. Forhåpentligvis vil den prosessen gå fort,” sa politiadvokat Borgen.Men saken tok i går en uventet vending, melder VG Nett. Selv om utlendingsmyndighetene har behandlet saken rekordraskt – på en drøy måned rakk de både å behandle søknaden og anken fra Farhad og hans advokat Brynjar Meling. Før helgen kom det endelige avslaget fra Utlendingsnemnda (UNE). Fahrad prøvde til ingen nytte å appellere til myndighetene om å få være i Norge til hans barn blir født om en måned. Ved 15-tiden mandag gikk han ombord i et fly på Gardermoen med to norske polititjenestemenn for å bli fraktet tilbake til hjembyen Sulaymaniya i Nord-Irak. Men ved ankomst nektet de kurdiske selvstyremyndighetene å ta imot den bortviste asylsøkeren. Dermed måtte følget gjøre vendereis – og ta med seg den trusseldømte Farhad som utlendingsmyndighetene har gitt klar beskjed om at er varig uønsket i Norge.