Barn i utlandet

Barnevernet bråsnudde – 12-årig jente sendes ikke til Gambia

Barnevernets ivrige forsøk på å tvangsutsende 12-årig norskgambiske jente mislyktes. Barnevernet bråsnudde.

HRS har ved flere anledninger omtalt den norskgambiske jenta som barnevernet ønsker å sende til stemor i Gambia. Jenta har norsk mor og gambisk far, men er vokst opp i Norge sammen med sin far og hans nye samboer, som også er fra Gambia. Da faren døde av kreft, flyttet stemoren og halvsøsknene tilbake til Gambia. Dit ville ikke jenta, hun ville heller bo hos sine norske besteforeldre, som hun i perioder har bodd hos tidligere, og hun vil ha kontakt med sin biologiske mor. Men det ville ikke barnevernet. De hadde fått det for seg at verken mor eller besteforeldre er skikket til å ta seg av jenta, og derfor ville de tvinge henne til å flytte til Gambia. Så sikker var barnevernet i sin sak, at da de fikk kritikk for å ikke vite hva slags forhold de ville sende jenta til i Gambia, så dro de ned selv for å «sjekke forholdene». Ifølge rapporten fra barnevernet fra turen skulle en tro at Gambia er ett av verdens flotteste land å bo i: fantastiske skoler, ingen rasisme og ingen korrupsjon. Dessuten kunne de fortelle at landet fått ny president (?), som blant annet hadde forbudt kjønnslemlestelse. Denne rapporten vil HRS tro barnevernet ønsker aldri skulle vært skrevet.

Barnvernet hadde kanskje heller ikke forventet seg en usedvanlig tøff 12-årig jente som ikke lot seg overtale. Hun ville ikke flytte til Gambia, og etter over syv måneders «varetekt» hos barnevernet, snudde barnevernet brått. Men nå er det klart at besteforeldrene får omsorgen for jenta. I løpet av den siste uka har barnevernet i rekordfart ordnet med alle formaliteter slik at besteforeldre skal få ta hånd om barnet – og i går skrev besteforeldrene under på papirene. Etter barnevernets helomvending er det heller ikke lenger aktuelt å ta opp saken i Fylkesnemda, der saken egentlig skulle behandles i dag og i morgen.

Til HRS sier jentas familie at gleden er stor, men at det har ikke helt gått opp for dem enda at jenta er kommet hjem.

Les våre tidligere omtaler av saken