Familiegjenforening

Folket har talt: Vi vil ha 21-årsgrense!

Et flertall av den norske befolkningen støtter en 21-årsgrense for familiegjenforening i Norge gjennom ekteskap, viser ny meningsmåling.

En meningsmåling utført av Sentio for Klassekampen viser at 71 prosent sier ja til aldersgrense, 13 prosent sier et klart nei, mens drøye 16 prosent er i tvil. Dette gir at syv av ti sier ja, to er i tvil, mens bare en sier nei. Støtten til en aldersgrense har flertall i alle partier, aldersgrupper, inntektsgrupper og landsdeler, skriver Klassekampen.no.

At et flertall i befolkningen støtter en 21-årsgrense for familiegjenforening må være en tankevekker for de fleste politiske partier, og spesielt de som har gått knallhardt ut mot et alderskrav for at ektefellen skal få varig opphold i Norge. Særdeles tøff må målingen være for KrF, der lederen Dagfinn Høybråten for bare to uker siden hevdet at: ”Det er ikke flertall for dette forslaget verken i Stortinget eller i det norske folk, så mitt råd til Hanssen er å legge det bort nå,» sier Høybråten (sitert i Dagsavisen 4.januar). Sentios måling viser at ikke bare tar KrF-lederen feil hva gjelder det norske folk, partiet er også fullstendig i utakt med egne velgere: ca. 77 prosent av KrF-velgerne vil ha en aldersgrense.

Heller ikke SV, som har markert seg som sterk motstander av aldersgrense for familiegjenforening, synes å vite hva egne velgere mener. For mens SV argumenterer sterkt mot aldersgrense, så støtter 60 prosent av SV’s velgere en slik grense, mens 20 prosent sier nei, og 20 prosent er i tvil. Sp-velgerne synes på dette spørsmålet å være lik SV-velgerne: 62 prosent sier ja, 20 prosent sier nei og 17 prosent er i tvil.

Ap’s velgere er de som er nærmeste landsresultatet: 73 prosent sier ja, mens 12 prosent sier nei. Dette bør jo være en tankevekker for arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) som, tross massiv motstand fra regjeringspartiet SV, sendte forslaget om 21-årsgrense til høring. Det bør også være en tankevekker for en rekke Ap-folk, Arild Stokkan-Grande (som til og med er partiets innvandringspolitiske talsmann), Anniken Huitfeldt, Anette Trettebergstuen, Anne Lise Ryel, og ikke minst LO’s Gerd-Liv Valla.

Høyre bør heller ikke løfte fanen for høyt. Høyres leder Erna Solberg har ved en rekke anledninger markert seg og partiet sitt som markante motstandere av aldersgrense. Men målingen avdekker at hun bare taler på vegne av 10 prosent av velgerne. Hele 72 prosent av H-velgerne støtter 21-årsgrense.

FrP er det eneste partiet som kan sies å være i takt med egne velgere: Partiet støtter aldersgrense for familiegjenforening, hvilket 83 prosent av FrP-velgerne gjør. Ca. 9 prosent sier nei, mens 8 prosent er i tvil.

Denne målingen er å oppfatte som klar tale til regjeringen og statsråd Hanssen fra velgerne: Innfør aldersgrense. Det kan jo være at velgerne blir lei av å ikke bli hørt.