Familiegjenforening

Utlendingslov splitter

Den nye utlendingsloven som etter planen skal fremlegges for Stortinget i februar neste år kan komme til å skape mye debatt. De ulike politiske partiene er svært uenige om hva som er en god strategi for å fremme integreringen i Norge, og hva som skal til for å bekjempe uønskede tradisjoner og praksiser.

Til Aftenposten.no sier Høyre (H) at de ikke vil støtte aldersgrense for familiegjenforening gjennom ekteskap. De vil heller øke forsørgelseskravet til herboende. Det Kari-Lise Holmberg (H) da ikke tar høyde for, er alt snusket som politiet forteller om falske ansettelsespapirer. Og da hjelper det lite å øke kravet til hva herboende skal tjene, hvis ansettelsesforholdet i utgangspunktet ikke er reelt. Det er heller ikke spesielt smart i forhold til å sikre de unge utdannelse – de må rett og slett forlate skolenbenken for å finansiere sitt eget eventuelle ufrivillige ekteskap. Men det Høyre ikke har forstått, har gått inn hos Fremskrittpartiet (Frp). Per-Willy Amundsen sier at ut fra de positive erfaringene fra Danmark vil de foreslå en 24-års regel for familiegjenforening ved ekteskap og et reellt tilknytningskrav. Sistnevnte innebærer at ekteparet må ha lik eller større tilknytning til Danmark enn til ett annet land.

Sosialistisk Venstreparti (SV) er derimot helt imot aldersgrense for familiegjenforening. Men de har i alle fall skjønt at det begynner å bli pinlig og være så sterkt imot noe uten å komme med andre tiltaksforslag. Rolf Reikvam opplyser at SV arbeider med egne forslag – men vil ikke si noe hva de går ut på. Kanskje de kunne fortelle det til sin regjeringskollega, statsråd Hansen (Ap), som faktisk har ansvaret for feltet?

Kristelig folkeparti (KrF) vil avvente forslagene fra regjeringen, men Bjørg Tørresdal forteller at i tidligere diskusjoner om aldersgrense for familiegjenforening har det kommet frem at partiet er delt på midten.