Familiegjenforening

Khan vil ha aldersgrense – og bør også ønske folkeopplysning

Stortingsrepresentant Saera Khan (Ap), den eneste med innvandrerbakgrunn på Stortinget, sier at hun ønsker økt aldergrense for familiegjenforening gjennom ekteskap og et tilknytningskrav.

Det er til Klassekampen.no ytrer sine ønsker, men vet Saera Khan egentlig hva dette innebærer? La oss håpe det, for det som i alle fall er sikkert, er at Klassekampens journalist ikke vet det. Men det er bekymringsfullt at ikke Khan benytter sjansen til å irettesette journalisten for sine håpløse spørsmål. Ett av spørsmålene lyder: – Dersom det blir innført en tilknytningsregel, så kan det bli vanskelig for en kvinne å gifte seg med en oppegående mann fra Islamabad og bo med han i Norge. I hvert fall hvis han er eldre enn henne?

Tror journalisten at tilknytningskravet handler om alder på ektefellene? Det er i så fall stygg desinformasjon. Tilknytningskravet handler om en vurdering av ekteparets samlede tilknytning til ett land. Gifter 24-årige Fatima, født og oppvokst i Norge, seg med en mann i Bangladesh på 36 år, som er født og oppvokst i Bangladesh, er parets samlede tilknytning lik både til Norge og Bangladesh (hvilket er grunnlag for opphold gjennom ekteskap her). Har Fatima derimot hatt deler av sin oppvekst i Bangladesh, vil parets samlede tilknytning være størst til Bangladesh. Er dette så utrolig vanskelig å forstå?

Og så kommer journalisten neste håpløse påstand og spørsmål: – I Danmark har de hatt dårlige erfaringer med at unge jenter blir giftet bort utenfor landets grenser og holdt der. Hvordan hindrer man det?

For det første er ikke erfaringen fra Danmark at unge jenter blir giftet bort i utlandet og holdt der. Det er tvert om. Erfaringen er at unge jenter får bli i Danmark, og at stadig flere av dem ikke bare får ta høyere utdanning – de får også anledning til å fullføre den, fordi de likevel ikke får hente ektemannen til Danmark før de (og ektemannen) er 24 år. For det andre ligger forklaringen i det overnevnte tilknytningskravet: Tilknytningskravet fører til at barn og unge ikke blir sendt for lengre opphold i familiens opprinnelsesland, fordi dette vil medføre at de mister tilknytning til Danmark. Dermed sikres altså barn og unge å få ta del i det danske samfunnet i sin oppvekst.