Familiegjenforening

Innvandrerkvinner støtter Hanssen

Norskpakistanske Jeanette gir sin fulle støtte til arbeids- og integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen for hans forslag til aldersgrense for familiegjenforening i Norge, tilknytningskravet og økt forsørgelseskrav. Og Jeanette vet hva hun snakker om.

Det er i Dagbladet.no Jeanette gir sin fulle støtte til arbeids- og integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen. Jeanette er født i Norge, men sendt til Pakistan som 10-åring for å ikke bli for norsk. 16 år gammel var hun tvangsgiftet og etter ufattelig mange voldtekter ble hun gravid. Da hun skulle føde sendte foreldrene henne til Norge – slik at hun kunne motta nedkomststønad på ca. 34.000 kr. Jeanette brukte anledningen til å stikke av, og siden har hun bodd i Norge med ny identitet.

Jeanettes situasjon er ikke unik, og hun har da også siden opprettelsen av HRS var engasjert i vårt arbeid. Her holder Jeanette blant annet kontakt med unge kvinner i samme situasjon, enten de er i Norge eller de holdes ufrivillig i utlandet. Dette er kvinner som allerede er gift mot sin vilje eller som frykter å være på vei inn i et ufrivillig ekteskap. De fleste er også frihetsberøvet i den forstand at de holdes under streng overvåkning av familien. Dette er kvinner som støtter forslagene som Hanssen har lansert. De har da også helt siden Danmark innførte slike regler, håpet og trodd at Norge ville følge etter. For hadde disse reglene blitt gjort gjeldende, ville Norge optimalt sikret disse unge kvinnene å få innfridd grunnleggende menneskerettigheter på lik linje med sine medsøstere i dette landet.

Men om mange unge innvandrerkvinner støtter Hanssen, så er det tydeligvis mange andre som overhodet ikke støtter forslagene.