Integrering og integreringspolitikk

Tannlege krever muslimske tildekte pasienter

En muslimsk tannlege i Storbritannia nekter å behandle kvinnelige pasienter som ikke er korrekt muslimsk antrukket. Han mener det er hans plikt å redde kvinnene fra å begå religiøse synder. Det er derimot ikke disiplinærutvalget for tannleger enige i, som mener tannlegen heller skal konsentrere seg om sin plikt å gi alle samme muligheter til tannhelsetjenester. Mannen står nå i fare for å bli strøket fra tannlegeforeningens register.

Rita Karlsen, HRS

Den 32-årige tannlegen Omer Butt beordrer kvinnene til å dekke til håret, ellers så vil han ikke registrere verken dem eller deres familier på sin tannlegeklinikk, som er statsfinansiert av NHS (National Health Service). Minst to pasienter er blitt forlatt med tannpine etter at de nektet å følge Butts selvkomponerte regler, melder Daily Mail.

Dette skal være andre gangen at tannlegen, som er bror til den tidligere talsmannen for den radikale islamistgruppen al-Muhajiroun, må møte i disiplinærutvalget (GDC) for lignende beskyldninger.

For to år siden ble han irettesatt for å nekte å pasientregistrere en asiatisk tobarnsmor som ikke brukte hijab. Overfor GDC hevdet Butt at han mente det var hans plikt å stoppe muslimske pasienter til å utføre religiøse synder. På venterommet skal han ha hengt opp et skilt der det står at pasientene må tilslutte seg den strikte kleskoden, eller finne seg en annen tannlege.

En av pasientene, referert til som Mrs F, fortalte at hun sammen med sin mann og deres tre barn kom til Butts klinikk i 2006. Mens de ventet på å komme inn, ble Mrs F ektemann kalt inn til Butt. Her ble han fortalt av Butt at han måtte si til sin kone at hun måtte bruke hijab, ellers ville ingen av dem bli godtatt som pasienter hos han. Familien klaget øyeblikkelig saken inn for NHS.

Mrs F fortalte til disiplinærutvalget at hun ble svært misfornøyd med Butts krav:

– I was extremely annoyed. It’s my choice if I wear a Hijab or not. But he told my husband he wouldn’t treat any of us until I did. He even offered to provide one for me to use, but I didn’t want to wear it. I shouldn’t have to wear it to get treatment. I had great pain in my tooth at the time, but I wasn’t going to stand for that so we left.

En annen pasient og hennes familie måtte ufrivillig forlate klinikken i 2007 av samme grunn. Kvinnenes ektemann, referert til som Mr C, ble også kalt inn til Butt, som ønsket at han skulle pålegge sin kone å kle seg etter de muslimske reglene. Hans kone forteller:

– My husband came out and he looked quite angry and his face was red. He said ‘let’s go’. He shouldn’t say to me that he can’t treat me unless I wear the hijab. He said he could provide one for us, but I didn’t want to wear one. I was in pain that day.

I september 2007 mottok Butt en irettesettelse fra disiplinærutvalget, men han nektet å betale noe gebyr for å ha opptrådt i strid med NHS-reglene. Hvis han også denne gangen blir funnet skyldig, vil han bli strøket fra tannlegeregisteret.

John Snell i disiplinærutvalget sier at Butts opptreden er uakseptabel, og påpeker at alle pasienter har rett på behandling, uansett religiøs tilhørighet:

– He sought to impose a dress code on patients attending his practice. He required that women cover their hair with a head scarf, or hijab, and that male patients remove any gold jewellery. If he had simply expressed a preference, without imposing any compulsion to adhere to this dress code, there may be no cause for complaint. However, he insisted – and those who did not comply were refused treatment. He made compliance with Islamic dress code a condition of treatment, which is entirely inappropriate under the auspices of the National Health Service. Patients should have access to NHS treatment regardless of their religious observance, or otherwise.