Barn i utlandet

Dumpet i Afrika

HRS er ikke lenger alene om å fokusere på barn som dumpes i utlandet. Nå har også Svensk TV 1, Uppdrag Granskning, grepet fatt i problematikken. De forteller om to små barn som ble lurt til Afrika, og etterlatt der, av sine egne foreldre.

HRS har ved flere anledninger tatt opp problematikken med at innvandrerbarn dumpes i familiens opprinnelselsland, ikke minst i vår rapport «Norske barn i utlandet: Ute av syne, ute av sinn» (2004, rapporten i pdf). I denne rapporten forteller vi bl.a. historien om norsksomaliske Samira.

I 2002 forsvant den daværende 15-årige Samira fra Norge. Venner og lærere til Samira fortviler, men politiet og andre kan ikke gjøre noe for henne. Samiras familie, hennes foreldre og to søsken, bor fortsatt i Tromsø. Faren hevder at Samira «dro frivillig» tilbake til Somalia, eller det vil si: han hevder hun bor i Etiopia. Men Samira er observert i Somalia, og er heller ikke registrert inn i Etiopia. Likevel er det ingen i Norge som viser ansvar overfor Samiras situasjon, som HRS har gjort kjent for alle ansvarlige aktører. Du kan lese Samiras historie i overnenvte rapport.

Siden HRS begynte å jobbe med Samiras situasjon, har vi også jobbet med andre barn som er dumpet. I ett tilfelle har vi, på grunn av en norsk kvinnes innsats og ved at hun betalte av egen lomme, fått hentet hjem en ung jente fra Somalia. Svensk TV 1, Uppdrag Granskning, har nå grepet fatt i problematikken. For to dager siden sendte de dokumentaren om Ahmed og hans søster Nimo som ble lurt til Afrika av sine egne foreldre. Etter noen år i Somalia har søskenparet på egen hånd klart å ta seg over grensen til Etiopia, der de oppsøkte den svenske ambassaden – som ikke kan hjelpe dem. Tross utallige rop om hjelp har svenske myndigheter ikke hjulpet dem tilbake til Sverige. Foreldrene i Sverige påstår nå at de ikke er deres riktige foreldre. Les mer om situasjonen til Ahmed og Nimo, og se dokumentaren hos Uppdrag Granskning