Terrorisme og ekstremisme

Svensk imam beordret avhugging av føtter og hender

En populær imam i Rinkeby som er svensk statsborger og sentral i al-Shabab, sørget for at flere gutter fikk hender og føtter avkappet uten bedøvelse fordi de ikke ville la seg verve til terrorgruppen al-Shabab. Den ene gutten opplevde avkapping av foten i to runder, da imamen forlangte at en større del av foten ble fjernet med en baufil. Gutten skal nylig ha ankommet Norge som flyktning etter at han klarte å rømme fra al-Shabab i Somalia. Men al-Shabab er også i Norge...

Hege Storhaug, HRS

Det er Expressen som melder om hendelsen som skal ha skjedd i juni i fjor i Mogadishu. 17 år gamle Ismael Khalif Abdulle levde et så normalt liv som er mulig i krigsherjede Mogadishu. Han gikk på skolen, spilte fotball og var på Facebook. En dag ventet al-Shabab på Ismael utenfor skolegården. Dette ble guttens møte med en svensk statsborger og imam, Fuad Shangole. Ismaels ”forbrytelse” var at han nektet å la seg verve til terrorgruppen.

al-Shabab-milisen bestämde sig för att Ismael skulle bli en av dem. Men han vägrade. Då beordrade den svenske medborgaren, al Shabab-kommendören Fuad Shangole, stympning utan bedövning. Expressen kan i dag berätta om terrorgruppens arbetssätt.

Han är en fruktad ledare i al-Qaidas somaliska gren al-Shabab och terrorlistad av FN. Svenske medborgaren Fuad Shangole bodde i Sverige i tolv år och var en populär imam i Rinkeby. Nu vittnar 17-årige Ismael Khalif Abdulle om Shangoles och al-Shababs grymma arbetssätt för att rekrytera nya medlemmar.

Ismael forteller at ungdom frykter al-Shabab, og at mange av dem som lar seg verve gjør det ene og alene for å beskytte seg mot overgrep.

Trots att Ismael levde på en av världens farligaste platser – Mogadishu – så kunde han sköta skolarbetet. Han älskade att spela fotboll och tyckte om att sitta framför Facebook. Men vid 17-tiden den första juni förra året var det några som väntade på honom utanför skolan. Den fruktade al-Shabab-milisen. De hade redan konfronterat honom, två av milismännen försökte tidigare rekrytera pojken, då vägrade Ismael.

– Alla tonåringar som lever i stadsdelen Dayniile fruktar al Shabab, och det är därför de går med i milisen, inte för att de håller med om deras religiösa värderingar, säger han.Dayniile är ett av al-Shababs starkaste fästen.

En lastebil full av maskerte terrorister ventet på Ismael utenfor skolen. Han ble iført bind for øynene, og tatt med til et hus der tre andre gutter også ble holdt fanget fordi de ikke hadde latt seg verve til al-Shabab. Noen uker senere ble de ført til en fullpakket idrettsplass for en summarisk rettergang. Guttene ble anklaget for forbrytelser – som å ha stjålet mobiler og pistoler – og uten å få lov til å ta til motmæle ble dommen kunngjort: høyre hånd og venstre fot skulle kappes av i tråd med sharia.

Det skedde tre dagar senare, på samma idrottsplats.

I mitten låg en smutsig madrass, runtom stod ett tjugotal grönklädda al-Shabab-krigare med masker för ansiktet och med vita kirurghandskar på händerna.

På ærestribunen satt den høyeste ledelsen i al-Shabab, blant andre den svenske statsborgeren og imamen. Ismael husker ikke mye av det som skjedde, han besvimte. Han vitner likevel om at samme kniv som brukes for å slakte en kamel ble benyttet.

Ismael var först ut. Han minns inte så mycket mer än att två män tog tag i honom. Innan dess hade de knutit ett medicinskt gummiband runt hans armmuskel. Det sista Ismael såg var en av milismännen som höjde en jättekniv.

– Det var en sån där kniv som man använder för att slakta kameler med.

Ismael tappade medvetandet när de högg av hans hand, hans minns inget från när foten kapades. Senare hörde han skriken från de andra pojkarna. De fick ingen bedövning före amputationen, och bara några värktabletter efteråt.

Marerittet var ikke over med dette. To uker senere kom den svensksomalieren og imamen på besøk. Shangole var ikke fornøyd med ”arbeidet” som ble gjort på idrettsplassen.

– De kapade inte tillräckligt, det skulle varit en bit till av ditt ben, sa Shangole enligt Ismael och visade hur mycket genom att hålla upp tre av sina fingrar mot änden av benstumpen.

Då tog fångvaktarna fram en gammal bågfil och sågade av benet.

Ismael klarte til slutt å rømme ved hjelp av taxi over til regjeringskontrollert område.

al-Shababs planer var troligen att göra pojkarna till självmordsbombare.

– En vecka efter flykten hittades taxichauffören mördad, berättar Sahal Abdulle som har hand om Ismael, och tolkar för honom.

Ismael befinner seg nå et sted i Norge. Al-shababs tentakler når inn i landet vårt også, derfor holdes oppholdsstedet her skjult. Hvem husker ikke den overveldende støtten til al-Shabab i Oslomoskeen Tawfiiq islamsk senter i 2008? Med avkappet hånd og fot vil Ismael være lett å identifisere for dem som måtte ha onde hensikter.

Les også om han som var ”en vanlig imam”