I løpet av siste uke har det dukket opp en ny forsvarsstyrke i Gaza – «det palestinske sivilforsvaret». I hvertfall hvis vi skal tro på norske medier.
Aftenposten har begynt å bruke uttrykket, det samme har NRK, Adresseavisen og Dagsavisen.
Til og med Faktisk bruker uttrykket i en artikkel den 21. mars, der det heter at:
Gazas sivilforsvar anslo 20. mars at minst 500 personer er drept i løpet av de tre siste døgnene, og at over 190 av disse er barn.
Da må det jo være sant. Eller?
De mediene som er nevnt er ikke de eneste, det er mange flere. Felles for dem alle er at ingen bryr seg om å forklare hva «Det palestinske sivilforsvar» er for en institusjon, hvem som leder det og hva som er dets oppgaver.
Er det for eksempel «det palestinske sivilforsvaret» som sender ut pressemeldinger om at israelske soldater ved flere anledninger har skutt og drept et stort antall palestinere som sto i kø for å få utdelt gratis nødhjelp fra den nye organisasjonen som USA og Israel har etablert, Gaza Humanitarian Foundation (GHF), etter å ha kastet ut FN-organisasjonen UNRWA?
Er virkelig norske journalister så naive at de tror at det er etablert et eget, selvstendig sivilforsvar på Gaza ved siden av terrororganisasjonen Hamas? Eller bare later de som?
Norske medier skriver av utenlandske
Det er ingen hemmelighet at norske medier bruker noen få utenlandske medier som hovedkilder når de lager nyhetsoppslag for norske lesere og seere. De viktigste er engelske BBC og The Washington Post og The New York Times i USA. BBC har tidligere blitt sett på som en bastion av troverdighet. Dersom en nyhet ble formidlet av BBC, så var det slik det var. Ikke nå lenger. De siste årene har BBC bikket mer og mer over til venstre, og møter i dag akkurat samme kritikk som NRK hos oss.
Når det gjelder The Washington Post og The New York Times, så er det ingen hemmelighet at de i årevis har støttet Demokratene, og at de før hvert eneste presidentvalg på lederplass alltid har anbefalt sine lesere å stemme på Demokratenes presidentkandidat. Dette endret seg ved presidentvalget i 2024 da mangemilliardæren Jeff Bezos, som i 2013 kjøpte opp The Washington Post, besluttet at avisen ikke lenger skulle gå ut med støtte til noen av kandidatene. The Post skulle fremstå nøytral. Selv om Bezos hevdet at hans beslutning var rent prinsipiell, skapte det furore og masseoppsigelser i avisen.
Det er ikke umulig at det er nettopp Jeff Bezos som besluttet at avisen skulle gå ut med et dementi av en historie vi kjenner igjen fra norske medier, nemlig den om at israelske soldater har skutt og drept flere titalls sivile palestinere som sto i matkø for å motta gratis nødhjelp fra GHF. Tidligere har det også blitt hevdet at Israel til og med har skutt på matkøen med stridsvogner. I såfall ville dette uten tvil ha vært grove krigsforbrytelser.
Hvis det var sant.
Washington Post dementerte
Nå er det bare det at GHF bestemt hevder at dette ikke har skjedd ved utdelingen av nødhjelp, og det israelske forsvaret (IDF) sier at de kun har skutt varselskudd mot personer som har beveget seg mot matkøene utenfor de oppmerkede sonene som køen skal holde seg innenfor. Dette for å unngå terrorangrep fra Hamas for å skremme folk bort fra den gratis nødhjelpen som ble delt ut.
Washington Post la den 1. juni ut en artikkel der det sto følgende:
Minst 31 personer ble drept søndag morgen ifølge Gazas helsedepartement i det sydlige Gaza, da israelske tropper åpnet ild mot en folkemengde som var på vei for å motta nødhjelp.
(Oversatt av HRS)
Artikkelen ble lagt ut på X, åpenbart basert på en pressemelding fra myndighetene på Gaza (i praksis Hamas), og uten at avisen dobbeltsjekket om det var noen sannhet i påstanden. Senere samme dag ble imidlertid artikkelen slettet på nettet og følgende rettelse ble lagt ut:
Rettelse: Vi har slettet innlegget nedenfor fordi det og tidlige versjoner av artikkelen, ikke oppfylte Posts standarder.
Bakgrunnen: Tidlige versjoner av artikkelen på søndag opplyste at israelske tropper hadde drept mer enn 30 mennesker i nærheten av et amerikansk hjelpested i Gaza, med en overskrift der det ble referert til «helsepersonell».
Artikkelen klarte ikke å tydeliggjøre om det å tilskrive dødsfallene til Israel var Gazas helseministeriums holdning, eller et faktum bekreftet av The Post. Artikkelen og overskriften ble oppdatert søndag kveld, der det ble presisert at det ikke var enighet om hvem som var ansvarlig for skytingen, og at det var en uenighet om dette spørsmålet.
Mens uttalelser fra Israel om at de ikke var klar over skader og at en innledende undersøkelse indikerte at soldatene ikke skjøt mot sivile i nærheten av stedet var inkludert i alle versjoner, ga ikke The Post tilstrekkelig hensyn til Israels benektelse og tok ikke de nødvendige forbehold om hva som var kjent om Israels rolle i skytingen. De tidlige versjonene oppfylte ikke Posts standarder og burde ikke ha blitt publisert i den formen.
David Mencer, den israelske regjeringens pressetalsmann, har klart avvist at IDF har hindret palestinere å få utdelt nødhjelp. Hans uttalelse finnes her.
Ifølge David Mencer er det Hamas som skyter mot matkøen for å forhindre at nødhjelpen blir utdelt. Grunnen er at i motsetning til nødhjelp fra UNRWA deler GHF ut nødhjelpen gratis og direkte til den enkelte. Dette ødelegger forretningsmodellen til Hamas, fordi nødhjelpen fra UNRWA leveres til lagre som Hamas kontrollerer og som de deretter selger på markedene. Inntektene fra salg av nødhjelpen bruker Hamas til å lønne terroristene i Hamas, som norske medier plutselig har begynt å kalle «Gazas sivilforsvar».
Nødhjelp skal være gratis
At Hamas selger nødhjelpen fra UNRWA har NRK selv erkjent i en reportasje på Dagsrevyen søndag 2. mars, som HRS har omtalt i en artikkel den 3. mars.
Der skrev vi:
Først sier programlederen i studio at Israel og Hamas er uenige om hvordan våpenhvilen skal forlenges, og at prisene på mat allerede skyter i været. Deretter følger et intervju med en butikkeier som uttaler følgende:
Butikkeieren: Prisene skyter i været. Ting som før kostet en shekel koster nå tre shekel. Fra tre til seks. Fra seks til tolv.
Programlederen spør deretter utenrikskorrespondent Åse Marit Befring (ÅMB) om hva striden egentlig står om nå.
ÅMB : Det det står om er at Israel vil fortsette å få igjen gisler uten å forplikte seg til en varig våpenhvile eller trekke ut soldater i Gaza, noe de skulle begynt med i dag dersom de ble enige om den andre fasen. I stedet mener de at Hamas skal slippe ut halvparten av de gjenværende 59 gislene med en gang, både døde og levende, og så ha syv uker med forhandlinger for å se om de klarer å komme frem til en varig våpenhvile Da skal resten slippes fri. Og de bruker nå nødhjelp som et tvangsmiddel og truer med andre tiltak. Hamas ønsker den egentlige planen. Situasjonen i dag er at man ikke har noen formell våpenhvile på bordet lenger.
Programleder: Hva skjer hvis nødhjelpen holdes igjen i lang tid?
ÅMB: I fjor hørte vi FN og hjelpeorganisasjoner frykte for sultkatastrofe. Selv om situasjonen er annerledes nå så kan det fort snu. Prisene har steget. Både melk, grønnsaker og frukt kan være vanskelige å få tak i flere steder. Det kan være mange grunner til dette for det har jo kommet tonnevis av nødhjelp inn. Det har vært over 4.000 vogntog hver uke under våpenhvilen fulle av nødhjelp. Men situasjonen er uansett at prisene stiger. Det gjør at mange ikke har råd til å kjøpe den maten som er å få tak i.
Også norske medier har omtalt pressemeldingen fra Hamas, og har alle vinklet artiklene slik at det fremstår som en sannhet at IDF har skutt på sivile i matkø, men føyer for ordens skyld nederst i artikkelen at IDF ikke er kjent med at noen ble drept eller såret. Dette gjelder for eksempel TV2, Aftenposten og NRK.
Men i motsetning til Washington Post sletter de ikke artikkelen og beklager. Tvert imot – de lar artikkelen bli stående og følger ikke opp at det senere blir avdekket at det som kommer fra Hamas er blank løgn. Og siden de færreste her i Norge følger med i utenlandske medier, eller leser hva vi skriver på rights.no (dessverre…), så får folk flest helt feil inntrykk av hva som skjer.
Norske medier lyver, og vet det
Det er en kjent sak at hovedvekten av norske journalister befinner seg godt ute på venstresiden. Ifølge en meningsmåling om hvilke partier journalistene støtter gjengitt av M24 i fjor, fikk SV en tilslutning på 18%, Ap 16%, MDG 10% og Rødt 7%. Frp fikk «hele» 3%. Det er klart at dette gir seg utslag i hva som sies og skrives om Israel og den kampen landet kjemper mot terrororganisasjonen Hamas.
Det er mer enn påfallende at når Hamas sender ut pressemeldinger om at IDF skyter på folk som står i kø for å få nødhjelp av den nye organisasjonen som er stiftet av USA og Israel i fellesskap, så legges det på topp i nyhetsdekningen den dagen. Fremstår det ikke litt underlig at israelske soldater skal ha åpnet ild mot sivile som venter på å motta nødhjelp fra en israelsk organisasjon? Ringer det virkelig ingen bjelle hos de som skriver dette? At IDF sier at de er ukjent med at noe slikt har skjedd affiserer dem ikke, heller ikke at de som deler ut den gratis nødhjelpen, GHF, sier at alt har vært rolig hos dem.
Det vi kan registrere er at norske medier i likhet med fleste vestlige medier ukritisk gjengir opplysninger fra Gazas helsedepartement, til tross for at de må forstå at dette er sendt ut av Hamas. Vi er dessuten temmelig sikre på at norske journalister også scanner israelske medier for å se hva som står der. Men det som legges ut der gjengis ikke, for eksempel at redaktøren i The Times of Israel, David Horovitz, i en artikkel den 4. juni skriver følgende:
Det burde (-) være helt klart at Israel ikke har noen interesse av å bevisst skyte ned ikke-stridende i Gaza som nærmer seg et hjelpesenter opprettet med israelsk og amerikansk støtte. Hamas, derimot, har all interesse av å forsøke å ødelegge hjelpeprosjektet, som truer deres grep om hjelpen til Gaza, og utgjør et alternativ til lastebilene med forsyninger de rutinemessig har kommandert, og enten brukt til sine styrker eller solgt til hjelpeløse gazaere for å lønne nye rekrutter og gjenopplive Hamas. Problemet er at Israel ikke har de nødvendige mekanismene for å tydeliggjøre dette.
(Oversatt av HRS)
Samme dag rapporterte Jerusalem Post at det var andre palestinere, med all sannsynlighet medlemmer av Hamas, som hadde åpnet ild mot folk som hadde fått tak i pakker med nødhjelp. De la til og med ut dronebilder som skulle bevise dette.
Ifølge IDF viser videoen, som ble tatt tidligere på dagen, menn som kaster stein og skyter mot palestinere som prøver å hente pakker med nødhjelp som de hadde stjålet.
«Hamas er en brutal og morderisk terrororganisasjon som sulter innbyggerne i Gaza», sa IDF i en offisiell uttalelse.
«Hamas gjør alt i sin makt for å forhindre vellykket distribusjon av mat i Gaza.»
IDF benektet rapporter om at de skjøt mot sivile i nærheten av et distribusjonssted for humanitær hjelp i Gaza, og kalte påstandene falske, basert på en innledende etterforskning. IDF la vekt på sitt samarbeid med Gaza Humanitarian Foundation og internasjonale hjelpegrupper for å sikre at hjelpen når Gazas innbyggere, ikke Hamas.
(Oversatt av HRS)
Hva gjør våre medier med disse opplysningene? Tror de at deres journalistkollegaer i Jerusalem Post og Times of Israel lyver? Når det senere blir klart at det i beste fall er høyst uklart hvem det var som skjøt inn i matkøen, da blir det helt stille. Og det norske folk sitter igjen med inntrykk av at israelere skyter med stridsvogn inn i matkøene der folk skal hente mat som deles ut gratis av en israelsk organisasjon.
Da står det mer respekt av Washington Post som på egen hånd slettet sin artikkel og erklærte at den ikke oppfylte avisens standarder, standarder som åpenbart ikke deles av norske medier.
Hovedillustrasjon: Skjermbilde IDF droneopptak