Gjengkriminalitet

«Vi skal knuse gjengene», sa Ap. Men nå er det verre enn noensinne

Hadia Tajik og statsråd Tonje Brenna, begge Ap, gikk høyt på banen i fjor. –⁠ Vi skal brekke ryggen på gjengene, sa de blant annet, et språk man forsiktig sagt ikke er helt vant med i norsk politikk. Men det var åpenbart behov for å vise handlekraft ettersom Aps politikk på innvandringsfeltet har vært en katastrofe for Norge. FrP mente at Ap holdt velgerne for narr med utspillet mot gjengene. Det fikk FrP rett i. Politiet sier nå at gjengene er farligere enn noensinne.

Vi kunne ha fortalt både Tajik og Brenna da utspillet deres kom for litt over ett år siden: Nå tar dere munnen alt for full. Dette vil dere ikke klare. Problemet har rotfestet seg i klanfamilier og gjengene som lever på utsiden av Norge, og det er en konsekvens av deres egen politikk. Dertil får Norge nå påfyll av unge kriminelle fra Sverige som tar på seg tunge kriminelle oppdrag, som å jakte på folk for å drepe dem. Det er kun én hovedløsning på utviklingen: Repatriering, som vil ha en enorm forebyggende effekt.

Så enkelt kunne vi ha svart. Men så er jo vi realister, ikke populister som jakter på stemmer fra lettlurte folk.

– Vi skal løse problemet, proklamerte Ap

Å se tilbake på utspillet og den voldsomme oppmerksomheten Ap fikk da de sendte ut Hadia Tajik og statsråd på integreringsfeltet, Tonje Brenna, kan fremkalle hoderystende skjeve, litt flaue, smil.

– Vi skal ta tryggheten på gata tilbake igjen, proklamerer duoen.

– Vi ser en uakseptabel utvikling der vi nesten daglig leser om skyting og gjengrelaterte episoder, særlig i hovedstaden, men også andre steder. Det er nesten blitt mer regel enn unntaket å lese om det hver dag. Slik skal vi ikke ha det. Vi skal brekke ryggen på gjengene og gjengutviklingen nå, mens vi fortsatt er i en relativt tidlig fase, sier Aps justispolitiske talsperson på Stortinget, Hadia Tajik, etter stadig flere gjengrelaterte voldssaker de siste månedene.

Dette sa duoen til VG i april i fjor. Avisen var dog noe tvilende til at Ap sine tiltak med mer politi, inndragning av verdigjenstander, doble straffer som i Danmark etc. ville ha en god nok effekt. Men da kom det klokkeklart tilbake til VG fra de to vise kvinnene:

– Erfaringene fra Sverige tilsier ikke akkurat at dere vil lykkes?

– De tok det ikke alvorlig tidlig nok, sier Tajik.

– Nettopp, fortsetter Brenna:

– Der har kriminaliteten fått fotfeste, dit har vi ennå ikke kommet i Norge. Svenskene har først håndtert den utfordringen når problemet har slått rot og fått fotfeste. Vi går tidligere inn.

De hadde mer på lager:

– Dere skal knekke gjengene?

Begge nikker.

– Ja, det skal vi.

– Jeg tror en del vil spørre seg om dette er troverdig og realistisk?

– Et samfunn som ikke har som mål å få bukt med gjengkriminalitet er et samfunn som kan gå i oppløsning. Og det er unge folk – som både begår kriminaliteten og som er utsatt for den. Det kan ikke vi som samfunn akseptere, sier Brenna.

Rekk opp hånden den som kjøpte budskapet i 2024 fra disse to toppolitikerne til Ap om at gjengkriminaliteten ikke hadde fått fotfeste i Norge og at Ap enkelt skulle få knekt gjengene? Oj, det var sannelig ikke mange hender å skue. Vi ser faktisk ikke en eneste en på utsiden av kontoret med hånden i været.

Kripos: Farligere enn noensinne

Nå kommer svaret fra de som kjenner problemet hver eneste dag på kroppen: politiet. «Regjeringen skulle knuse gjengene. Nå mener politiet at gjengene er farligere enn noensinne. De advarer mot destabilisering av hele samfunnet.» Dette melder NRK onsdag morgen. NRK hadde en lav frukt å plukke og viste til seansen i fjor anført av Tajik og Brenna, en seanse som ble orkestrert knyttet til at Aå var presset på grunn av den mer og mer åpenlyse sannheten: Gjengen er svært farlige og de er overalt. Derfor lansert Ap følgende i en pressemelding:

1,6 milliarder til politiet i revidert nasjonalt budsjett – slik skal regjeringen knuse gjengkriminaliteten.

Men slik gikk det altså ikke.  Kripos-sjefen Kristin Kvigne kan nå fortelle at trusselen fra organisert kriminalitet i Norge er stor og økende. De kriminelle nettverkene har fortsatt å vokse og politiets innsats har ikke klart å stoppe dem. 

Organisert kriminalitet er ifølge politiets nye trusselvurdering den mest samfunnstruende trusselen i Norge nå.

Hvem sender Ap da ut på banen? Nei, se der dukker «plutselig» den nye justisministeren Astrid Aas-Hansen opp. Hun er jo et ganske ubeskrevet politisk blad, og kan ikke så enkelt beskyldes for hvilken politikk Ap har ført gjennom årene, og da Tajik og Brenna gikk i manesjen i fjor, var Aas-Hansen et helt annet sted enn i politikken. Men Aas-Hansen kan love at «regjeringen tar utviklingen på alvor». NRK spør:

– Kripos-sjefen sier at gjengkriminaliteten øker. Og i fjor sa regjeringa at gjengene skulle knuses. Hvordan synes du det er gått?

– Jeg ser at dette er et arbeid som må være langsiktig, og hvor politiet må gå inn med full kraft, sier Aas-Hansen.

Justisministeren poengterer at satsingen fra i fjor fortsetter videre.

– Den vil over tid gi resultater. Flere fengslinger, flere beslag, mer inndragning av utbytte, flere etterforskninger og flere domfellelser, lover Aas-Hansen.

– Hvorfor kommer det ikke mer penger nå?

– Det er kommet bedre penger i den forstand at det var ikke en engangsbevilgning (i fjor, red.), sier Aas-Hansen.

De flakser rundt som kaklende høns

Dette er enkelt å plukke ned for borgerlig side. FrP-sjefen Sylvi Listhaug mener Ap ikke tar Kripos tilstrekkelig på alvor. For Listhaug handler dette ikke minst om å gi politiet enda større økonomiske muskler, 1,2 milliarder kroner ekstra for å fange de unge kriminelle og strengere straffer.

– Ungdomskriminaliteten eksploderer i hele landet. Svenske kriminelle har etablert seg i alle politidistrikt, sier Listhaug.

– Vi trenger også flere verktøy til politiet, økte strafferammer og nye lovhjemler som kan ta flere kriminelle, fortsetter Frp-lederen.

Justispolitisk talsperson i Høyre, Peter Frølich, ber også om «nye lover».  Han sier at regjeringen har brukt fire år på å prøve å få på plass en lov som gjør det enklere å ta luksusgjenstander fra gjengene. Men Aas-Hansen står på Ap sin holdning: «Vi prioriterer dette og lytter til politiets behov.» Og Ap har økt disse inndragningene av luksusgjenstander siden Høyre satt med regjeringsmakten, sier hun.

Der var blokkspillet i sin fulle blomst, med andre ord.

Kvigne fremstår dermed som langt mer realistisk. Hun frykter rett og slett at den organiserte kriminaliteten kan vokse ut av hendene på norske myndigheter. 

– Vi trenger en økt innsats. Vi må gjøre det vi kan for å holde de aller farligste nettverkene nede så de ikke får et fotfeste som gir en destabilisering av hele samfunnet vårt.

– Det frykter du?

– Det frykter jeg. Jeg frykter at kriminalitet på et veldig høyt nivå kan true både demokratiet og velferdsstaten.

– Og det kan skje hvis ikke innsatsen øker?

– Det kan skje hvis ikke vi klarer å holde en innsats som balanserer det. Vi ser på land som ligger ganske nær oss hvor komplisert det kan bli når den organiserte kriminaliteten setter seg fast.

Neste kapittel i denne farsen skrives nok ikke bare en gang, til men flere ganger, før nasjonalvalget 9. september. Disse politkerne er et ynkelig skue for oss borgere, vi kjenner vi rødmer på deres vegne. De løper rundt nå, vel vitende at de har mistet kontrollen. De forstår ikke, eller later som om de ikke forstår, at den mest sentrale løsningen er utvisning på livstid. Det er det som ville ha svidd, og dermed brent ned det farlige kriminelle begjæret til våre «nye landsmenn».

NRK