Jeg husker det så godt. Jeg spurte den avdøde tenkeren Walid al-Kubaisi, født i Irak, for mange år siden om han kunne ha giftet seg med en somalisk kvinne og tatt henne med til Irak og presentert henne for familien sin der. «Nei, det er helt umulig!» ropte han spontant ut.
Umulig fordi hun var svart afrikaner (svart er det samme som stygg i Irak) og ikke araber som han.
Nå har det umulige blitt mulig – i Danmark.
Berlingske kan fortelle om et nytt fenomen: Noen av de største og mest maktfulle klanene sikrer at deres medlemmer gifter seg inn i andre maktfulle klaner. På den måten skaper de allianser, styrker kriminelle nettverk og gjør det vanskeligere for barn å bryte den sosiale arven. Avisen har gått til rettsprotokoller, politidokumenter og foretatt intervjuer med aktuelle personer for å belyse det nye mønsteret.
Familiemedlemmer fra de mest såkalte «vanskeligstilte» familiene i landets mest utsatte boligområder gifter seg inn i andre familier med mange kriminelle, og på denne måten øker de klanenes samlede makt i noen av Danmarks største utsatte boligområder, altså det vi rett ut kaller gettoer. Familiene kan slik også begå kriminalitet sammen.
Politiet sier de ikke vet om dette er arrangerte ekteskap, hvilket vi mener det åpenbart må være. Fri, vennskapelig flyt mellom kjønnene er nemlig ikke det man forbinder med disse islamske miljøene.
Ti kriminalitetes-familier
De kriminelle gjengene og gruppene på Fyn er i stor grad «organisatorisk familiebasert», som vist i en rapport om Odense kommunes gjenginnsats fra 2021.
Dette kommer blant annet til syne ved at kriminalitet går videre fra generasjon til generasjon, heter det videre i rapporten.
Et eksempel på klaner vevd sammen gjennom ekteskap kan sees i landets tredje største by. Her er to av de historisk mest fremtredende familiene i Odense gift med hverandre.
Det gjelder familien Daabas og familien Salem. Begge har palestinske røtter.
Ifølge Berlingske har familien Daabas cirka 100 familiemedlemmer, og en rekke familiemedlemmer er blant annet dømt for salg av narkotika. I en sak der det foreligger narkotikadom er begge de nevnte familiene dømt, og de er dømt gjentatte ganger.
Et annet medlem av Salem-familien ble dømt til fire år og seks måneders fengsel i desember 2023 for sin deltagelse i et voldelig overfall i Odense, hvor også medlemmer fra flere andre fremtredende kriminelle familier deltok.
Forbindelsen mellom Daabas- og Salem-familiene kan leses av rettsdokumentene fra denne dommen, da Salem forklarte at et medlem av Daabas-familien er hans onkel.
Dette betyr at l0jaliteten klanene imellom forsterkes og at politiets arbeid med å sikre vitner ytterligere vanskeliggjøres. Altså settes politi og domstol mer eller mindre sjakk matt.
Salem er et kjent navn for fynske politifolk. I 2011 ble gjengleder Mahmoud Khalil Salem, også kjent som «Fiz Fiz», utvist fra Danmark. Fiz Fiz og kona fikk åtte barn, hvorav flere har blitt en del av gjengmiljøet i Odense.
Totalt anslår Fyns politi at det er cirka ti kriminelle familier i området. Flere av dem er gift med hverandre, «noe som øker størrelsen på de kriminelle nettverkene». Det opplyser Fyns politi i et svar til Folketinget 5. mars 2024.
Familier gifter seg også på tvers av opprinnelsesland, som et medlem av Daabas-familien som har giftet seg inn i en av de fremtredende somaliske familiene. Et vitne i en tyverisak fra Odense forklarte i retten i Odense i 2022 at familien Daabas, som var en «kjent familie» i Odense, hadde alliert seg med «somalierne», slik det ble uttrykt i retten. Det har tidligere vært konflikter mellom gjenggrupper fra det somaliske miljøet og grupper med arabisk bakgrunn.
Alle typer kriminalitet
De kriminelle familiene i Odense er så godt organisert og av så stor betydning for kriminalitetsbildet at Fyns politi har laget et organisasjonskart over familiene. Dette inkluderer informasjon om rollene og oppgavene til familier:
- «Oppretter eksterne relasjoner med andre kriminelle aktører.»
- «Etablerer og opprettholder smugling av narkotika.»
- «Ekteskap med andre kriminelle familier = alliansedannelser.»
I henhold til politiet på Fyn, har alliansedannelsene er klar hensikt.
Det vi ser er at familier danner allianser og dermed gjør kriminelle forretninger sammen. Det kan være i form av narkotikakriminalitet, våpen eller økonomisk kriminalitet. Ja, faktisk alle typer kriminalitet.
Dannelsene av allianser er ikke begrenset til Fyn. Det dannes også allianser til andre steder i Danmark og også til andre europeiske land. Ikke minst ses dette i sammenheng med narkotikakriminalitet.
Trusler mot vitner
Familien Ismail er en av de fremtredende familiene i gettområdene i Århus Vest, som har dominert det kriminelle miljøet i byen i årevis. I tillegg gjelder dette to andre familier. Disse familiene er alle inngiftet med hverandre, på samme måte som de er inngiftet med andre fremtredende familier i Århus Vest. Flere medlemmer av en av disse familiene er dømt i grove saker om drap, ran og vold.
I oktober 2019 ble både et medlem av den såkalte Ghoneim-familien og Ismail-familien dømt ved retten i Århus. Det ikke minst svært interessante er at det under rettssaken ble avdekket et tydelig fenomen med de kriminelle klanene: at fremtredende personer, som imamer, i lokalsamfunnet fungerer som et parallelt rettssystem. Altså opererer sharia i full blomst i Danmark. Og ofre for kriminalitet kan forvente seg henvendelser fra eldre medlemmer av disse familiene med krav om å trekke anmeldelser. Oppgjør skal tas internt, i henhold til sharia.
I en annen voldssak fra Århus Vest, som endte med flere års fengsel i 2020, ble også et annet familiemedlem fra familien Ismail dømt sammen med en slektning.
Her fikk Abdallah Ali Ismail en dom på seks års fengsel og oppholdsforbud i Brabrand og Århus Vest etter et voldelig overgrep. Han ble dømt sammen med sin fetter fra familien El Souki i Århus Vest.
Familiebåndene mellom familiene Ismail og El Souki ble beskrevet i et annet rettsdokument. El Souki forklarer at en av Abdallah Ali Ismails brødre var hans fetter.
Ifølge René Raffo i Østjyllands Politi, er det flere eksempler i Århus på at medlemmer av en annen familie, hvor det er høy konsentrasjon av familie, gifter seg med medlemmer fra en annen, hvor det også er flere kriminelle.
«Det kan gjøre det enda vanskeligere å bryte den sosiale arven, og det kan også bety at de kriminelles nettverk blir enda større.»
Gjennom advokaten til Abdallah Ali Ismail, Mette Grith Stage, avviser han og kona har at de har bånd til kriminelle klaner.
— Han avviser derfor at det er et problem i denne forbindelsen. På den annen side mener han at det er et problem at mange innbyggere blir stemplet som kriminelle av både politi og media rett og slett på grunn av etternavnet sitt, som også er min egen erfaring», skriver Mette Grith Stage.
Samme Grith Stange er også advokat for et medlem av Salem-familien.