Bok

En helt utrolig reise i ordets rette forstand

Forfatteren Erika Fatland har begått en reise som er til å ta pusten fra deg. Hun har reist i hele det gamle portugisiske imperium, totalt 29 land, og 12 måneder på reisefot. På havet, og til lands. Resultatet er boken "Sjøfareren", en beretning om Portugals tapte imperium, som tok leserne med storm i fjor og ble kåret som vinner i 2024 av bokhandlerne. Det mest imponerende er at hun våget å gi seg i kast med et prosjekt som omhandler 600 års historie på flere kontinenter; Europa, Afrika, Asia og Sør-Amerika.

En helt vanvittig reise! Og en fantastisk gjennomgang av det som var verdens mektigste kolonimakt. Sjøfareren. En reise gjennom Portugals tapte imperium, imponerer stort i ordets rette forstand.

For meg som har forfattet en del bøker gjennom årene, er kanskje det mest imponerende at Erika Fatland (41) overhodet våget å gyve løs på et prosjekt som omfatter besøk i 29 land, og der historien til landene flettes levende inn i nåtiden gjennom menneskelige møter i de tidligere koloniene. Og ikke tro at veien enkelt gikk i luften. Nei, hun gjorde som de modige portugisiske sjøfarerne tilbake til 1400-tallet – hun reiste sjøveien, som på lasteskipet til norske Höegh Autoliners fra Europa til Afrika. Hun reiste bakpå motorsykler på humpete og hullete små veier i det gamle imperiet, opp elver på ukomfortable båter, inn i ørkenen på biler som knapt hang sammen. Slik traff hun etterkommerne av portugiserne, som de mange barna av tidligere slaver, som politikere og aktivister. Slik ble hun påført alvorlige brannsår og betennelser – uten at det stoppet den fryktløse Fatland. Selv uten mat, drikke og et anstendig sted å hvile for natten, gjøv hun på videre, fryktløs.

De fleste som tenker på Portugals kolonitid, tenker antakelig på Vasco da Gama, han som fant sjøveien til India og Goa, en sjøreise som ble voktet som en statshemmelighet av de portugisiske myndighetene. Men det hele startet før han la ut på den farefulle ferden rundt Afrikas sørspiss, Kapp det gode håp. Det startet med Henrik Sjøfareren på 1400-tallet og de gradvise erobringene langs Afrikas vestlige kyst, videre til India, og enda lengre sør, ja, helt til Japan. Og også til Karibia. Brasil. Og Sri Lanka. Sør på denne øya har jeg selv observert levningene av portugiserne, nemlig den særegne arkitekturen.

En ufattelig bragd

En bok på 700 sider, og du tenker kanskje at det er vel mye? Nei, det er det ikke, for Fatland kan kunsten å formidle. Du blir med på reisen hennes, du får den under huden. Og du får lyst til å gjøre som Fatland: Å følge i de uredde portugisernes kjølvann, der de ledet an i verden som de mektigste grunnet raske skip og avanserte våpen. Boken er velskrevet, den er lettlest, den byr på ny kunnskap.

Tross gode karakterer i historie fra videregående skole, hadde jeg ingen anelse om hvor enormt det portugisiske imperiet var i mange hundre år. Jeg kan heller ikke fatte at Fatland våget prosjektet, for det er så omfattende som overhodet mulig.

Og hvordan fikk hun ideen til denne reisen fra det ene kontinentet til det andre? Jo, hennes venn, Jens A. Riisnæs, antakelig Norges mest bereiste mann siden 60-tallet, kjent fra NRK radio for sine reiseprogram gjennom mangfoldige år, Ut i verden. Ikke minst Malakka-stredet, i dagens Malaysia, er for Riisnæs en nøkkel i fortellingen om imperiet. Den som hadde kontroll over dette stredet, satt med makten over så mangt, som eksotiske krydder som ble fraktet den lange veien hjem til Portugal.

Fatland har gjort et formidabelt arbeid med research. Hun har pløyd historiske verk om hvordan erobringen startet med den i dag spanske enklaven Ceuta nord i Afrika, videre til Asorene, før man klarte å forsere Kapp Bojador på Afrikas vestkyst, en milepæl i forhold til å klare å komme seg videre sørover langs Afrikas vestkyst. Erobrerne ante ikke hva som ville møte dem, men de var ustoppelige – akkurat som Fatland.

Et 600 års imperium

Først på slutten av 90-tallet var imperiets tid over for Portugal. Vi snakker altså om nesten 600 års erobringer, kriger, borgerkriger og løsrivelser. Jeg kan knapt huske å ha lest en bok som ga meg så mye ny og spennende kunnskap. At boken tok leserne med storm, og ble den mest solgte faktaboken i 2024, burde overraske. Men jeg overraskes ikke. Folk vil ha kunnskap, de vil opplyses, de vil være med på spennende reiser. Og det er nettopp alt dette man får i Sjøfareren.

Og man får lidelsene erobringene førte med seg. på 300 år, mellom 1500- og 1800-tallet døde hele to millioner sjøfolk av skjørbuk. Mellom 1514 og 1867 ble over 12 millioner slaver sendt over Atlanterhavet, ikke minst til Brasil (der har du svaret på utseendet til fotballegenden Pele).

Fatland er tidligere kjent for Sovjetistan (2014), Grensen (2017) og Høyt (2020). Man lærer mer av å lese hennes bøker enn man gjorde gjennom hele skoleløpet. Hun behersker åtte språk, og hennes bøker er oversatt til flere språk.

Jeg venter i spenning på neste bok fra Fatlands eminente penn og dype innsikt.

Sjøfareren. En reise gjennom Portugals tapte imperium

Reiseskildring/dokumentar

708 sider

Kagge forlag 2024

(Forsidebilde: Foto Agnete Brun, Kagge Forlag)