Islam

– London styres av islamister, sa han, og da ble det bråk

En sentral stemme hos De konservative i Storbritannia slo til på direkten i en TV-sending: Lee Anderson anklaget Londons ordfører Sadiq Khan for å la seg kue og «kontrolleres av islamister» og sa at Londons politistyrke, med borgermesteren som øverstkommanderende, har mistet kontrollen over hovedstadens gater. Da smalt anklagene om "rasisme" og "islamofobi".

Lee Anderson (57) er en mann av folket. Den tidligere gruvearbeideren, alenefar til to gutter, og som kommer fra trange kår nord i England der folk som han – uten utdannelse – snakker rett fra levra. Anderson hoppet av fra sosialistene, Labour party, og gikk inn i De konservative, Tory Party. I 2019 ble han valgt inn i nasjonalforsamlingen etter tidligere å ha vært rådmann for Labour lokalt.

Med sin erfaring fra gruvene og som alenefar til to sønner, har han fortalt om hvordan han kjempet for å få endene til å møtes. En kamp arbeidere som han kjenner seg godt igjen i: Å snu på hver penny.

En av gutta på gølvet

Anderson ble også på mange måter et alibi for De konservative som sliter noe med imaget til statsminister Rishi Sunak, som er gift med datteren til en av Indias rikeste og som har en formue i milliardklassen. Anderson er en av gutta på gølvet.

Men tonen mellom Sunak og Anderson er alt annet enn god for tiden, etter at Anderson anklaget Londons muslimske borgermester Sadiq Khan på direktesendt TV på GB News- kanalen for å la seg kue og «kontrolleres av islamister». Londons politistyrke, med borgermesteren som øverstkommanderende, har mistet kontrollen over hovedstadens gater, tordnet Anderson. Ikke minst refererte han til siste tidens pro-Palestina-demonstrasjoner i London med slagord som «From the river to the sea», demonstrasjoner politiet ikke hadde kontroll over, og der de heller ikke slår ned på demonstranter som maskerer seg, hvilket er ulovlig.

Anderson pekte også på at han har jødiske venner i London som «er redde for å gå ut, redde for å identifisere seg», og pekte på styrket vakthold ved jødiske skoler, som han betegnet som «absolutt sjokkerende». Han understreker også at hans e-postboks, messenger på Facebook, på Instagram, fylles opp av støtte, «det er absolutt fenomenalt», «det er massivt», «folk sier; vær så snill, snakk for oss, ikke bøy deg, ikke be om unnskyldning, for du snakker for millioner av mennesker «.

– Kvalm av islamister

Hva gjelder rasismeanklagene, sier Anderson at muslimer ikke er én rase, og han avviser koblingen mellom islamofobi og rasisme. «Det er overhodet ikke ulovlig å kritisere en religion i dette landet.» Det «jeg snakker om er islamisme, en politisk ideologi som ønsker å infiltrere parlamentet».

I det britiske parlamentet sies det rett ut nå at Anderson har gått fullstendig over streken. Jo da, London har problem, vedgås det, men Anderson tar alt fullstendig ut av proporsjoner, legges det til. Anderson pålegges fra flere hold å unnskylde uttalelsene sine. Det svarer Anderson at han ikke vil «så lenge jeg har pust i kroppen … fordi kommentarene jeg kom med ikke var rasistiske i det hele tatt. De fortsetter å snakke om dette ordet ‘islamofobi’ – ingen kan forklare hva det egentlig betyr».

Anderson la til: «Det gjør meg absolutt kvalm å se disse ekstremistene på gatene våre i London terrorisere folk…» Han fortsatte slik: «Jeg tror jeg har rett – jeg tror på ytringsfrihet – til å si at jeg tror borgermester Khan har mistet, og politiet har mistet, kontrollen over Londons gater.»

Tidligere innenriksminister, Suella Braverman, har gått ut med full støtte til Anderson og kaller reaksjonen som har kommet mot han som overdrevne. «Vi må snarest fokusere nå på det store problemet: hvordan vi skal takle islamistisk ekstremisme i Storbritannia. Hysteriet som svar til de som roper om krise er en av grunnene til at vi ikke gjør fremskritt. Språk betyr noe, men det er på tide med resolutt handling fra myndighetene.» I en kommentar i The Telegraph sier Braverman at «islamister, ekstremister og antisemitter styrer nå», og hun gir Labour skylden.

Nytt parti?

Anderson er er nå suspendert fra De konservative, tross massiv folkelig støtte (han har blant annet også fortalt at han ble møtt med applaus på en lokal pub i hans valgkrets, og at den overveldende støtten kommer fra «arbeidende briter»– ikke minst i nord, hvor konservative ved forrige valg gjorde inntog i tradisjonelle Labour-områder ).

Statsministeren har, som Daily Mail melder, sagt at partiets tidligere nestleder hadde gjort seg skyldig i å «tenne flammene». Sunak kaller uttalelsene uakseptable, men han har avvist å svare på om Andersons uttalelser er islamofobiske. Sunak avviser bruk av rasisme i debatten som går og sier at han er det beste beviset på at Storbritannia ikke er rasistisk.

Anderson uttaler at han er en stor tilhenger av ytringsfrihet og at han har sagt sin mening. Samtidig anklager han ekstremister for å skape kaos og frykt med sine rop i gatene under demonstrasjoner for Palestina. Han viser til en mye omtalt demonstrasjon til støtte for palestinere, der slagordet «fra elven til havet» ble lyst opp på Big Ben.

Her burde ordfører Khan vist karakter og krevd inngripen fra politiet, sier Anderson. En talsmann for politiet sier imidlertid ifølge The Telegraph at ordenes ulovlighet avhenger av konteksten. I demonstrasjonen var det «ikke en straffbar handling», var politiets vurdering.

Om Anderson skulle velge å bytte parti, er det nye partiet, Reform UK, med Brexit-støttespiller Nigel Farage som ærespresident og forbilde, antakelig det mest sannsynlige valget.