Krig og uroligheter

En tunnel er en tunnel

For en lege med sterkt markeringsbehov er det viktig å være aktiv på sosiale medier. Det er også viktig å treffe ungdommen der de er, og det er på TikTok. Da kan man kanskje etterhvert oppnå kjendisstatus. For en lege med innvandrerbakgrunn følger det respekt og status med slikt.

Wasim Zahid er en norsk lege og spesialist i indremedisin og kardiologi, og han har lenge vært meget aktiv på X (tidl. Twitter). Det er ikke for ingenting han har fått tilnavnet «Twitterlegen». For tiden er han overlege på hjerteavdelingen på Drammen Sykehus.

Men det er ikke bare på X Wasim Zahid er aktiv, han har også en konto på TikTok.  Og for en såkalt flerkulturell lege med synlig markeringsbehov, er det særlig der han treffer ungdom.

Nylig la Wasim Zahid ut en liten videosnutt på TikTok der han gikk gjennom en tunnel under Drammen sykehus, så belærende inn i kameraet, og uttalte følgende:

«Akkurat nå så befinner jeg meg under det sykehuset som jeg jobber på. Og som dere ser så er det en tunnel jeg går igjennom. En tunnel under et sykehus. For det er nemlig en ganske vanlig greie.»

 

Det kan ikke være særlig tvil om hva Wasim Zahid ønsker å si til sine følgere på TikTok med denne videosnutten. Vi er midt i en blodig krig i Gaza der IDF (det israelske forsvar) prøver å nedkjempe terrororganisasjonen Hamas som har begått den største massakre på jøder siden Holocaust. Der Hamas har tatt en rekke gisler, hvorav ca. 120 fremdeles sitter fanget, og der vi må regne med at de kvinnelige gislene blir jevnlig voldtatt. Og Hamas har nylig gitt beskjed om at 30 av de gjenværende gislene nå er døde.

Hvor befinner disse gislene seg? Høyst sannsynlig i en av de mange tunnelene Hamas har gravd ut under Gaza. Så mange og lange at IDF har kalt dem Gaza Metro.

Og mange av tunnelene er gravd ut under – ja nettopp, sykehus.

Det er selvsagt helt bevisst at Hamas har lagt tunneler og kommandosentraler under sykehusene på Gaza. Det er fordi da vil det komme enorm kritikk mot Israel hvis de bomber sykehuset. Og Hamas har også brukt ambulanser til å frakte terrorister, for da er selvsagt risikoen mindre for at IDF angriper dem.

Hamas bruker altså sivilbefolkningen som menneskelige skjold. Og hva er da mer logisk enn å overta noen ambulanser og legge tunneler og kommandosentraler under sykehus? At dette anses som grove krigsforbrytelser affiserer ikke ledelsen i Hamas.

Men for kjendislegen Wasim Zahid er en tunnel under Drammen sykehus akkurat det samme som en tunnel under et sykehus i Gaza. En tunnel er en tunnel. Hva er forskjellen, lissom?

Hva hadde Wasim Zahid sagt dersom Drammen HV etablerte sitt depot for våpen og ammunisjon i tunnelen under Drammen sykehus? Eller hva hadde han sagt dersom politiet i Drammen innredet celler for varetektsfanger i kjelleren til Drammen sykehus? Hva er forskjellen – bortsett fra at varetektsfangene i kjelleren i Drammen garantert ville fått vesentlig bedre behandling enn gislene som sitter fanget i tunnelene i Gaza?

Det er veldig mange som har stor sympati med sivilbefolkningen i Gaza som nå opplever et helvete på jord. Og det er ikke unaturlig at en sønn av innvandrere fra et muslimsk land som Pakistan har sterke synspunkter på dette. Men det som skjer i Gaza skyldes ikke Israel og IDF – ansvaret ligger fullt og helt på terrororganisasjonen Hamas som massakrerte over 1200 jøder, blant annet flere hundre ungdommer på en musikkfestival, og som tok over 200 gisler som de plasserte i tunneler under Gaza. De som fremdeles er i live sitter der ennå, over 100 dager senere.

Men det synes ikke som om Wasim Zahid skjenker gislene en tanke. De sitter jo i en tunnel under et sykehus. Akkurat som der han går og foreviger seg selv for sine følgere på TikTok – i tunnelen under Drammen sykehus.

For en tunnel er en tunnel. Hva er problemet?