Antisemittisme

Socialdemokraterna vil ha innreiseforbud for jøder til hele EU

I kjølvannet av terrorgruppen Hamas' massakre på israelere i begynnelsen av oktober, krever nå de svenske sosialdemokratene (S), Aps søsterparti, at det de omtaler som «militante israelske bosettere» skal ha forbud mot å reise til EU-land. Skal de stemple J i passet deres?

Jøder skal nektes adgang til EU, sier Morgan Johansson, utenrikspolitisk talsmann for S.

Johansson peker på voldelig bosettere som angriper palestinere på Vestbredden, i et intervju med Sveriges Radio.

Nå vil partiet at regjeringen skal presse på for et forbud mot at israelske bosettere får reise inn i unionen.

Vil presse EU

Utenriksminister Tobias Billström (Moderaterna) avviser ikke Johanssons utspill. Billström viser til at det er visumfrihet for israelske statsborgere. Samtidig slår han fast at den svenske regjeringen er bekymret for utviklingen på Vestbredden.

– Sverige mener det er viktig å se innad i EU på hva EU kan gjøre videre i denne saken.

Selv innenfor rammen av visumfrihet kan personer som du ikke ønsker å gi innreise til, ifølge Morgan Johansson bli sanksjonert. Samtidig sier han at han ser på et innreiseforbud «bare som en begynnelse» på sanksjonene mot gruppen.

Det oppsiktsvekkende er at Hamas og deres terror-støttespillere ikke nevnes med ett ord. De skal altså ha fri innreise til Europa?

Voldsom økning i antisemittisme

Johanssons utspill kommer i en situasjon der antisemittisme og angrep på jøder er på sitt verste siden 2. verdenskrig i Europa. Det rapporteres fra alle større EU-land om en voldsom oppsving i jødehat, som fra Tyskland, Frankrike og Storbritannia. Vaktholdet utenfor jødiske skoler, barnehager og institusjoner er kraftig forsterket de siste par månedene, som også i København der væpnet politi vokter synagogen.

I dette klimaet finner Johansson det opportunt å peke på israelske jøder som et problem for EU. Det er knapt til å fatte, men bare knapt.

Socialdemokraterna har en brun historie tilbake til mellomkrigstiden og 2. verdenskrig. Med masseinnvandringen fra den islamske verden som S har stått fult og helt bak de siste tiårene, og som har gitt rundt regnet en million muslimer i landet, tyder Johanssons utspill på at han og S har valgt side. Partiet vet at de i årene som ligger foran oss blir mer og mer avhengig av goodwill hos muslimene ved både lokale og nasjonale valg for å kunne gripe makten. Jødene er forsvinnende få.  Rundt regnet 18.000 personer med synagoger i Stockholm, Gøteborg og Malmø, samt jødiske sentre og synagoger i mindre byer som Norrköping, Helsingborg, Lund, Borås og Uppsala.

Sverigedemokraterna (SD) har dokumentert at Socialdemokraterna var det partiet som hjalp Nazi-Tyskland i størst grad under krigen. Ifølge SD er det en kjent taktikk fra Socialdemokraternas side å stemple meningsmotstandere som nazister.

«Det spiller egentlig ingen rolle om du er liberal, borgerlig, konservativ, eller noe annet de ikke liker – for Socialdemokraterna er du fortsatt en potensiell nazist. Dette til tross for at Socialdemokraterna er partiet i Sverige som hjalp Nazi-Tyskland i størst grad under krigen».

SD beskriver hvordan sosialdemokratene under andre verdenskrig «lånte ut togvogner, forsynte de tyske væpnede styrker med stål, tillot tyske troppetransporter gjennom landet osv.»

Kaller andre for nazister

Joakim Wallerstein, kommunikasjonssjef i SD i 2019 da SD gikk ut med dokumentasjonen, forklarte bakgrunnen for hvorfor SD gikk hardt ut mot S:

– Sossene har selv en dårlig historie når det gjelder forbindelser med nazisme og med antisemittisme, men ingen tar det opp i debatten. Dette er en måte for oss å prøve å gjøre det på. Det ser kanskje litt spisset ut, men det er en ærlig måte fra vår side å prøve å skape debatt rundt dette, fortsetter han.

Er det en rettferdig forbindelse å lage i dag, mellom sosialdemokratene og Nazi-Tyskland?

– Ja, de knytter hele tiden Nazi-Tyskland til oss, men vi eksisterte ikke en gang på den tiden. Samtidig hadde sosialdemokratene mer eller mindre åpent samarbeid med Tyskland. Derfor synes jeg det er rimelig at vi gjør den koblingen til dem (S, red.)

SDs kampanje var en film knyttet opp til EU-valget for fire år siden. S var naturlig nok ikke fornøyd, mildt sagt, med kampanjefilmen.

Hvilke reaksjoner har du lagt merke til på kampanjen så langt?

– Det er litt som forventet, vil jeg si. Våre sympatisører synes det er en lettelse at vi tar opp noe de selv møter daglig i en kampanjeperiode, nemlig å bli kalt nazist. Sossene selv liker ikke å snakke om historien sin, så de er selvfølgelig ikke særlig fornøyde. (…)

Sosialdemokratenes pressetjeneste skriver i en epost til Resumé:

«Vi har ingen kommentar til dette annet enn at dette er hva man kan forvente av et ekstremt parti som SD. Vi har sett slike kampanjer før og er ikke overrasket».

Med det nye utspillet til S om innreiseforbud i EU, kan man igjen nære en eim av antisemittisme hos S. Utspillet er symboltungt, samtidig er det et nærliggende spørsmål hvor mange jøder i Israel som kunne tenke seg å besøke EU i den antisemittiske bølgen som nå finner sted.

Hvorfor utspillet kommer nå kan vanskelig handle om annet enn det allerede nevnte: Man posisjonerer seg overfor velgerne før neste nasjonalvalg.