Juridisk

Terror: Forbyr alle vesker/bager på arrangementer i Sverige

Først het det at kun idrettsarrangement skulle omfattes av det nye lovforbudet. Nå kommer det frem at veskeforbudet gjelder alle større arrangement, inkludert konserter og festivaler.

Nylig var jeg i et bursdagsselskap der jeg også møtte et svensk par, begge høyt utdannet. De fortalte noe slentrende, noe nonchalant, om dette nye veskeforbudet, mens vi andre spurte – som en test på hvor de står i debatten og forståelsen av «Det Nye Sverige» – hvorfor Sverige innfører et slikt forbud.

Svaret var «det er jo dem som brenner koranen».

Vel, svarte vi andre, der er vel heller araberne som er problemet her grunnet deres voldelige reaksjoner på slike demonstrasjoner. Da var svaret at de kjenner mange hyggelige arabere, og vi luktet den naive, benektende lunta og sporet samtalen over på noe annet av hensyn til bursdagsbarnet og stemningen.

Benektelsen råder

Men at man blir lettere sjokkert over den brede benektelsen som fremdeles råder blant så mange svensker. Selv tar jeg alltid opp den katastrofale situasjonen i landet når jeg møter svensker, og erfaringen er at majoriteten fremdeles blunder på «sosse-nivå».

Få reagerer med å uttrykke rystelse over fallet til nasjonen Sverige. De fleste trekker på skuldrene over situasjonen, som det svenske paret, som fortalte at de bodde på et mindre sted, med rundt 40.000 innbyggere, der alt var «lungt», mens i Gøteborg, fortalte de videre (med et halvveis smil) hadde Ali Khan-klanen tatt over byen.

Det virket altså som utenkelig for dem at det samme kunne skje der de kommer fra, noe som jo nå er kjent for alle opplyste: Klanene er overalt i Sverige.

Tankene går til forordet i boken Sweden’s Dark Soul, der forfatter Kajsa Norman beskriver at hennes kanadiske ektemann advarer henne mot å smittes av svensk gruppetenkning hver gang hun vender tilbake til hjemlandet. «Du har bare noen få dager med klarsyn før du … begynner å fortelle meg alle tingene jeg ikke kan si eller tenke og alle måtene Sverige er best på.»

Derfor veskeforbud

Det svenske terrornivået er av sikkerhetsmyndighetene høynet fra tre til fire (fem er det høyeste nivået). Alle truslene mot Sverige som nasjon kommer etter reaksjoner på koranbrenning og internasjonale kampanjer om at den svenske staten tar barn fra muslimer, for så å konvertere barna til kristendommen. Etter terroren mot tre svensker i Brussel, fotballsupportere, som førte til at to ble drept, eskalerte trusselnivået ytterligere. Det er altså nå farlig i hele Vest-Europa å la seg identifisere som svenske, eksempelvis gjennom gulblåe-fotballtrøyer.

Først het det fra myndighetene at et veskeforbud «kun» skulle gjelde idrettsarrangement, som fotballkamper etc. Nå stadfestet det at forbudet skal gjelde alle former for større arrangement.

– Dette gjelder alle større arrangementer inkludert konserter og festivaler, sier Anna Engelbert ved Politiets nasjonale mediesenter til TT.

Beslutningen er basert på at terrortrusselnivået nylig ble hevet fra tre til fire på fempunktsskalaen. Unntak gjøres imidlertid av medisinske årsaker.

Vilkåret vil begynne å gjelde suksessivt og dekke alle fremtidige vedtak om tillatelser til arrangementer. Det vil bli foretatt en individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle dersom arrangementet er klassifisert som en større begivenhet.

– Vedtaket er tatt for å begrense mulighetene for å begå lovbrudd på et arrangement. Det er et konkret tiltak som vil begrense mulighetene for å ta med gjenstander som kan utgjøre en fare for personer som besøker et arrangement, sier Per Engström, seksjonsleder for koordinering ved Nasjonal operativ avdeling.

Kanskje tenke litt lengre?

Interessant nok beskriver Kajsa Norman i sin bok om den svenske «åsiktskorridoren» at noe skjedde etter masseinnvandringen til Sverige. I boka har hun en detaljert gjennomgang av mediedekningen av seksuell trakassering på svenske musikkfestivaler. Både politi og medier før 2015 hadde en felles forståelse av at det er rasistisk å knytte kriminelle til landbakgrunn eller etnisitet, men at det i ettertid har blitt vanlig at de svenske musikkfestivalene går åpent ut med nye strategier mot seksuell trakassering.

Men boblen har åpenbart ikke sprukket helt likevel, for straks en enda større fare enn seksuelle overgrep truer, er tausheten om den reelle årsaken bak på plass igjen. Når veske/bag-forbudet er vedtatt, vet man hva ordene egentlig betyr: Det betyr altså at myndighetene frykter at terrorister kan gå inn i folkemengder med vesker/bager med eksplosiver og våpen og drepe sakesløst.

Dette forbudet vil ramme det daglige livet til svensker og lovlydige innvandrere som har gjort svensker av seg. Borgernes frihet innskrenkes for å beskytte de samme borgerne mot drap og lemlestelser. På samme tid kan kvinner fremdeles vandre fritt i sine burkaer og nikaber med vide, fotside kåper som kan skjule de samme eksplosivene som kan bringes inn på de samme arrangementene, det samme kan muslimske menn i sine posete klær. Kanskje svenske politikere skulle begynne å tenke litt mer helhetlig på hvordan de skal løse den ufattelige situasjonen de har skapt gjennom en innvandring fra fjerne kulturer? I stort kunne det aldri gå bra.

Jimmie Åkesson har luftet ideen om en frivillig repatriering av dem som ikke ikke vil Sverige vel. Det er et første steg på en lang vei mot en mulig helbredelse av den svenske galskapen.

Samnytt