Når nye løgner frontkolliderer med gamle sannheter

Akkurat nå som de fleste hadde begynt å venne seg til at i det moderne Norge kan vi alle velge hvilket kjønn vi tilhører - ikke bare det - vi kan til og med velge mellom et utall nye kjønn som de færreste har hørt om. Da slår en professor i evolusjonsbiologi til med en populærvitenskapelig lærebok som slår beina under alt dette, og fastslår at det bare finnes to kjønn. Ikke nok med det - han forklarer til og med hvorfor det er slik.

Enkelte bøker skulle man tro var utgitt bare for å provosere den lettkrenkede delen av befolkningen, i hvert fall når boktittelen på omslaget er «To kjønn». Og for å få de lett krenkede til å løpe mann av huse til nærmeste bokhandel for å skaffe seg boken, slik at de kan ta offentlig avstand fra den.

Det må de gjerne gjøre, for da vil de bli sittende med en lettlest populærvitenskapelig lærebok i evolusjonsbiologi skrevet av Glenn-Peter Sætre, professor i nettopp evolusjonsbiologi ved Universitetet i Oslo. Det kan være både nyttig og interessant lesestoff for de av oss som for mange tiår siden ble undervist i biologi på skolen, men der det eneste som sitter igjen er at det var noe med fargene på erteblomster og at brune øyne er dominante i forhold til blå øyne. Med den følge at en del norske kvinners preferanser for maskuline menn med opprinnelse syd for Svinesund over tid vil gjøre ekte blondiner til en rødlisteart.

Hva er det med kjønnskiftende leppefisker?

De av bokens potensielle lesere som er stolte av å være woke, og som derfor kjøper boken for umiddelbart å kunne gå til personangrep på forfatteren og Kagge Forlag, må lese seg helt frem til side 158. Der er det nemlig inntatt følgende avsnitt:

Noe av det jeg finner mest fascinerende med biologi, er at det er så mange unntak fra reglene. Når du finner et mønster og forsøker å generalisere, dukker det nesten alltid opp en eller annen rar organisme som har funnet på noe helt annet og uventet. Gitt all variasjonen vi finner i kjønnsbestemmelse og organisering av kjønnet formering, er det påfallende at vi ikke finner unntak fra tokjønnsmodellen. Midt i all galskapen med kjønnsskiftende leppefisker, temperaturbestemt kjønnsbestemmelse og kjønnskromosomer av ymse slag finnes det ikke et eneste unntak. Ingen organisme på jorda har flere enn to ulike kjønn. Det synes jeg er vanvittig interessant.

Nå er ikke alle enig med Sætre om dette. Tidsskriftet Illustrert vitenskap mener det finnes (minst) 65 kjønn, mens myndighetene i New York har funnet ut at det finnes 31 kjønn. Hvor mange kjønn det for tiden er i Norge gidder ikke vi i HRS å grave oss ned i.

Vi har likevel registrert at Stortinget i straffelovens §185, 2. ledd (d) som omfatter diskriminering av personer grunnet deres «kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk», har besluttet at vi fortjener opp til 3 års fengsel dersom en lettkrenket person mener seg diskriminert fordi vedkommende tilhører en av de 65 forskjellige grupper med avvikende «kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk».

Selv en professor i evolusjonsbiologi har lite å stille opp med da.

Hvorfor kvinner ikke legger egg

Men en god ting er at innen eventuelle lettkrenkede personer kommer helt til side 158 i boken, så blir de grundig informert om hva som skjedde i ursuppa for 4 milliarder år siden. For her drøftes det om mennesket i realiteten – helt eller delvis – faktisk er et virus, noe som vil kunne åpne uante muligheter for vaksineindustrien.

Dessuten – hvorfor må man være to for å formere seg? Det er mange organismer som i nødsfall greier dette helt alene med seg selv. Hvorfor gjør ikke vi mennesker det også, bortsett fra at det ikke er så gøy som når man er to? Og hvorfor legger ikke kvinner egg?

I det hele tatt – Glenn-Peter Sætre har i «To kjønn» begått en bok som gir fornuftige og overraskende svar på mange spørsmål vi aldri har visst at vi lurte på, og som munner ut i det som er bokens tittel – «To kjønn».

Men innen de lettkrenkede som identifiserer seg med et av Illustrert Vitenskaps 65 kjønn kommer seg helt til side 158 i boken, så er det ikke helt umulig at de begynner å tvile på om ikke professor Glenn-Peter Sætre kan ha rett i sin for dem totalt overraskende konklusjon. At det faktisk bare finnes to kjønn.

Og det er ikke lite, bare det.

Glenn-Peter Sætre: «To kjønn», Kagge Forlag