Den kulturelle revolusjonen

Tyrkia raser etter koranbrenning i Sverige

I går brant en kristen iraker en koran utenfor stormoskeen i Stockholm. Nå raser Tyrkias politiske ledelse mot Sverige, og det kun dager før toppmøtet i Nato der Sveriges Nato-søknad er temaet. Tyrkia er nøkkelen for Sveriges mulige Nato-medlemskap.

Den 37-årige Salwan Momika er mannen bak koranbrenningen i går i Stockholm. Han er kristen iraker fra Baghdad og mener at koranen er en trussel mot Sveriges verdier, frihet, lovverk og menneskerettigheter. Han har tidligare fortalt Aftonbladet at han vil brenne koranen fordi han vil at boken skal forbys i hele Sverige.

Momika brant boken på helligdagen Id-al-Adha. Forutsigbart nok reagerte tyrkiske statsråder prompte med sterke fordømmelser, som ble lagt ut på Twitter i går. Hendelsen skapte også toppnyheter i tyrkiske medier. Som i Hurriyet, der overskriften lyder «Ny skandale i Sverige…».

Ingressen lyder:

Sverige, som venter på Tyrkias godkjenning for å gå inn i Nato, er nok en gang på dagsorden med en skandaløs beslutning. Svensk politi tillot en koran å brenne foran en moské i hovedstaden Stockholm. Den skandaløse handlingen fant sted. Provokatørens identitet ble avslørt.

Tyrkias utenriksminister, Hakan Fidan, skriver på Twitter at det er en «avskyelig handling» som – han antyder – den svenske regjeringen er «medskyldig» i. Fidan mener at det er «uakseptabelt» at Sverige tillater «disse handlingene».

Jeg fordømmer den avskyelige handlingen i Sverige mot vår hellige bok, den hellige Koranen. Det er uakseptabelt å tillate disse handlingene og vise til ytringsfriheten. Å tolerere slike grusomme handlinger er å være medskyldig,

Støre tar sterk avstand fra koranbrenning

Tyrkias justisminister Yılmaz Tunc skriver på samme plattform at det er «skandaløst» at politiet i Sverige tillot koranbrenning. Han synes det er spesielt ille at det hele skjedde mens muslimer feirer høytiden Id-al-Adha.

Å tillate en slik handling, som fortjener å bli fordømt, er et åpent angrep på vår tro, spesielt for oss muslimer, når vi er i denne hellige høytiden.

I begynnelsen av juli blir det et nytt toppmøte arangert av Nato mellom Sverige, Finland og Tyrkia angående Sveriges Nato-søknad.

– Jeg snakket med (Tyrkias) president Erdogan søndag. Jeg er også i kontakt med Sverige og Finland, og vi er enige om å holde et møte på høyt nivå i Brussel før Nato-toppmøtet, sa Stoltenberg tidligere denne uken. Målet er å gjøre framskritt for å få Tyrkia til å godkjenne Sveriges Nato-søknad.

Før det tyrkiske valget var Erdogan høyt på banen og raslet med sablene mot Sverige grunnet tidligere koranbrenninger og fordi Sverige tillater PKK-tilhengere å demonstrere og operere fritt i Sverige. Nå trenger ikke Erdogan rase i samme grad som før etter en koranbrenning. da han vant nasjonalvalget og ikke trenger å bruke en slik hendelse for å markere styrke overfor befolkningen.

Så lang har det vært lite reaksjoner å sporefra andre muslimske land, det samme gjelder vesteuropeiske land med betydelige grupper muslimer. Men som kjent tok det måneder fra Jyllands-Posten publiserte karikaturer av Muhammed 30. september 2005 til vi så massedemonstrasjoner i Midtøsten og andre deler av OIC-land.

I dagens Politisk kvarter på NRK tok Jonas Gahr Støre sterk avstand fra koranbrenningen i Stockholm.  Koranbrenning «skjender folks tro og følelser» og det er «provokasjoner mot menneskers kanskje viktigste verdier. Jeg tar klar avstand til det».