Gjengkriminalitet

«Ekstremt alvorlig», sier Sveriges statsminister og varsler drakoniske tiltak mot gjengene

Lørdag kveld ble en 15-åring skutt til døde i Farsta sentrum, mens tre andre ble alvorlig skadet. Justisministeren karakteriserer situasjonen som "innenlands terror", mens statsminister Ulf Kristersson varsler en rekke drakoniske tiltak som bortvisning for alltid fra enkelte områder og fengselsstraffer uten tidsbegrensning, altså ubestemt forvaring. Samtidig skal flere barn som vokser opp i kriminelle familier omplasseres.

Det var lørdag kveld i Farsta sentrum og Elias (15) var på vei til venner og for å more seg på tivoli. Da ble det åpnet ild og 21 kuler ble fyrt av fra et automatvåpen, som drepte Elias, skadet en annen 15-årig gutt, en 45 år gammel mann og en 65 år gammel kvinne. En av dem skal være livstruende skadet, ifølge Expressen.

To menn i 20-årene er arrestert, mistenkt for drap og drapsforsøk. De er allerede kjent av politiet.

– Vi klarte å stoppe en fluktbil med to mistenkte. De vurderes å være på vei til forvaring i nær fremtid, sier politiførstebetjent Max Åkerwall, som også forteller at det var turbulent på stedet.

«Ekstremt alvorlig»

De siste 12 dagene, til og med søndag i går, har ni personer blitt skutt i Stockholm-området. Dette får statsminister Ulf Kristersson til å kraftig ut i mediene og på sin egen Facebook-profil. Med utgangspunkt i de siste 12 dagene sier Kristersson at «dette er ytterligere en bekreftelse på hvor ekstremt stor dette problemet har blitt. Og en påminnelse om den store risikoen fr at helt uskyldige skades og drepes av gjengens kuler. … Vi må gjøre ennå mer, iherdig og besluttsomt».

Kristersson karakteriserer situasjonen for «ekstremt alvorlig». Han forteller at politiet nå har registrert ca. 30.000 personer som enten er med i kriminelle gjenger eller har koblinger til gjenger. «Tre nye» registreres hver dag, forteller Kristersson, altså rundt 1.000 i året. «Volden blir hele tiden grovere», fortsetter han, og legger til at volden omfatter stadig yngre kriminelle.

Kristersson lister opp følgende tiltak som regjeringen med støtte fra Sverigedemokraterna vil sette inn, altså en ny politikk fordi «rettsstaten og de sosiale myndigheter ikke er rustet for oppgaven»:

Flere vil være bak lås og slå mye lenger, noen på ubestemt tid. Flere vil få forbud mot å være i sine gamle nabolag eller kommuner. Flere vil bli utvist og aldri få komme tilbake.

Og flere barn som oppdras inn i kriminalitet kommer til å bli omplassert. Samtidig må flere lære seg språket (svensk, red.), gjennomføre skolegangen og få bedre forbilder.

Kristersson sier også at der taushetsplikten står i veien for en ny politikk, skal disse hindrene fjernes. Det skal også stilles langt sterkere krav til foreldreansvar. «Mitt budskap er at om det kunne bli så ille, så kan det også bli bedre.»

– Ikke bare politiets oppgave

Rikspolitimester Anders Thornberg kommenterer også hendelsene den siste tiden. I en kommentar sier han at «hensynsløs kriminell vold fortsetter å ramme offentligheten» – og at svensk politi er «fast bestemt på» å fortsette å jobbe offensivt.

– Men som jeg har sagt så mange ganger før, og slik jeg ser skjer nå, må hele samfunnet endres for å møte utfordringene med alvorlig organisert kriminalitet. Det er ikke bare en oppgave for politiet.

Ifølge ham har politiet forhindret flere alvorlige voldsforbrytelser denne helgen alene.

– Hadde vi ikke gjort det, hadde det vært enda verre, sa Anders Thornberg til TT.

Søndag ettermiddag holdt justisminister Gunnar Strömmer en pressekonferanse i Farsta, som er en drabantby sør for Stockholm. Han sier at siste skyting er en mørk bekreftelse på en alvorlig samfunnsutvikling.

– Sverige er i en usedvanlig alvorlig situasjon. Det er nå en mobilisering fra rettshåndhevende myndigheters side, fra sosialtjenesten, fra politikken. Alle som kan bidra på ulike måter for å bryte denne trenden. For min egen del har jeg ansvaret for en omlegging av rettspolitikken og det synes jeg er ekstremt viktig.

Senere samme dag i SVTs «Agenda» kommenterte Strömmer hendelsen på nytt og snakket om «terrorisme».

«Innenlands terror»

– Det er 21 skudd som gikk av, det kunne potensielt gått enda verre. Jeg har snakket om dette som en innenlandsk terrorisme, sier han i programmet.

Det hørtes helt annerledes ut i 2000 da Gunnar Strömmer var formann i Moderat ungdomsforbund Muf, kommenterer Fria Tider. Deretter aksjonerte han for «en mer human flyktningpolitikk», ba om amnesti for alle illegale innvandrere og «helt gratis» subsidiert innvandring fra den tredje verden. Før dette ble en realitet, oppfordret han offentligheten til å skjule ulovlige innvandrere som står overfor utvisningsordre.

Virkeligheten har altså innhentet Sveriges nye justisminister.

Dersom Sverige skulle innføre forvaring av gjengkriminelle på ubestemt tid, er dette et tiltak vi ikke har sett maken til i andre vesteuropeiske land. Engang ikke Danmark, den «tøffeste gutten i klassen» har et tilsvarende tiltak. At et slik tiltak vil kunne få en betydelig forebyggende effekt etter de eventuelle første dommene, ville ikke overraske oss.