Islam

Terrorsiktede IS-søstre fra Bærum på vei til Norge

Ap-regjeringen henter "hjem" de somaliske søstrene som dro til Den islamske staten for 10 år siden. Kvinnene har med seg tre barn. Regningen sendes det norske arbeidende folket.

Kvinnene og barna ble overlevert norske myndigheter fra Roj-leiren i Syria av kurdiske selvstyremyndigheter tidligere i dag. I forventes ankomme Gardermoen i kveld.

– Levekårene i leirene er svært dårlige og farlige. Disse norske barna har i lang tid bodd i leirer som ingen barn burde leve i. I leirene er det også en fare for at barn kan bli radikalisert og senere rekruttert til terrorbevegelser. I Norge kan barna få den oppfølgingen som de trenger, skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt til NRK.

Det er kvinnene selv som ba om bistand til å komme tilbake til Norge. Kvinnene som nå er 25 og 29 år gammel har Geir Lippestad som advokat. Han vil ikke kommentere saken.

Det er ikke kjent hvordan de stiller seg til siktelsen, men kvinnene har tidligere sagt dette til NRK:

– Jeg føler at det er en veldig urettferdig siktelse. Det jeg forstår nå, er at vi er victims of human trafficking. De som tok oss hit lurte oss og mange andre kvinner, sa den eldste søsteren til NRK i 2021.

Bærumssøstrene reiste til Syria i 2013 som tenåringer. Jentene skal da ha informert familien at de hadde reist til Syria for å drive jihad.

Familien meldte straks kvinnene savnet.

Søstrene var gift med hver sin IS-kriger, en av dem med en norsk statsborger som antakelig ble drept i Syria.

Mens søstrene har vært internert i leiren Roj har de blitt anklaget for å ha «organisert ekstreme aktiviteter» i leiren.

De var fengslet i tre måneder rundt årsskiftet i 2022, før de ble flyttet tilbake til leiren.

Huitfeldt ber nå mediene skjerme barnas identitet.

NRK