Aktuelt

Rekruttere 8-åringer til kriminelle gjenger

Politiet i Stockholm forteller nå at barn ned i alderen 8 år rekrutteres til de kriminelle gjengene og nettverkene. "De tiltrekkes gjengene, søker seg dit og blir sosialisert inn i det", sier politiet.

«Pengene er ikke det viktigste», sier politiets Niclas Andersson, som er operativ leder i politiets spesialinnsatsstyrke Frank. «Ganske mange unge gjør det for å få status og bekreftelse og for å bli en del av en annen sammenhegn enn den de er i», fortsetter han.

– Det er ingen enkle løsninger, og det vil ikke ta slutt fordi vi gjør en viss innsats eller arresterer en bestemt person, sier Niclas Andersson.

De siste månedene har innbyggere i Stockholm-regionen våknet til nye eksplosjoner og skyting annenhver dag.

– Vi har nok rekordmange arrestasjoner i Stockholm, over 470 personer sitter innesperret – i denne nettverkssammenheng dreier det seg om 300, hvorav rundt 70 i de mest prioriterte sakene, sier Niclas Andersson.

«Vil ikke opphøre over natten»

Samtidig er det de siste månedene beslaglagt rundt 70 pistoler og revolvere og mer enn 20 automatvåpen. Likevel fortsetter voldsbølgen.

– Dette vil ikke stoppe fra en dag til en annen, det vil være trender som går opp og ned. Men på sikt tror jeg vi vil se en reduksjon når vi slår sammen ressursene våre slik vi gjør nå, sier Niclas Andersson.

SVT

Hovedbilde: Skjermdump av Andersson, SVT